In één middag meer rust rond je miskraam

Leer je lichaam weer vertrouwen

Heb jij een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad of heb je moeten kiezen om je zwangerschap af te breken?
En heb je nu het gevoel dat je lichaam je in de steek heeft gelaten?
Voel je je onbegrepen door je omgeving en eenzaam in je verdriet?
Vind je het moeilijk om om te gaan met de angst dat het je opnieuw overkomt?

Je bent geraakt in je vrouw-zijn

Zwangerschapsaankondigingen en zwangere vriendinnen, familie en collega’s, kraamvisites, babyshowers...
Alles confronteert je met jouw verlies.
Je kunt er enorm tegenop zien en tegelijk wil je niet dat ze je een aansteller vinden dus houd je jezelf groot en ga je er naartoe.
En als je thuiskomt ben je helemaal uit je doen en voel je je verdrietig, boos, wanhopig en ook jaloers.

Je merkt dat je contact met sommige mensen uit de weg gaat omdat je niet weet hoe je ermee om kunt gaan en je mist steun en begrip.
Je vraagt je vaak af waarom het jou is overkomen en twijfelt soms aan jezelf, je weet niet of het normaal is dat je je zo verdrietig voelt.
Waarom kan jouw lichaam niet wat andere vrouwen wel kunnen?

Zo hoeft het niet te zijn

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat er in je omgeving een baby is geboren en je op kraamvisite wilt. Jij voelt aan hoe je het zo kunt aanpakken dat je goed voor jezelf zorgt, hoe je in verbinding met jezelf blijft en ook jouw relatie met de kersverse ouders recht doet.
Nu je weet hoe je met zulke situaties om kunt gaan brengt je dat rust.

Je weet nu hoe je goed voor jezelf kunt zorgen

Je voelt weer verbinding met je lichaam, zit lekker in je vel en weet hoe je kunt luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft.

Waarom ik je wil helpen

Of: Wie is Irene eigenlijk?

Ik ben Irene Otto, getrouwd en moeder van 1 zoon en van 2 ongekende kindjes.

De overgang naar het moederschap viel me best zwaar en ik heb jarenlang getwijfeld of ik nog wel een tweede wilde. Telkens als ik besloot van niet stak na een tijd de twijfel weer de kop op.
Tot ik inzag dat de verandering naar nog een kind veel minder groot zou zijn dan bij de eerste en we voelden dat een tweede kind welkom was.
We gingen ervoor en al snel was ik zwanger. De eerste maanden gingen goed, en bij 15 weken, toen ik uitkeek naar de eerste tekenen van leven, kreeg ik bloedverlies. Ons kindje bleek niet meer in leven… het was niet verder gegroeid dan 13 weken.
Een tijdje later gingen we er opnieuw voor, en weer was ik snel zwanger. Ook deze zwangerschap liep uit op een miskraam. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om onze wens voor een tweede niet verder te willen vervullen.

In de jaren erna heb ik af en aan met mijn verdriet en gemis geworsteld. Ik ging me omscholen van boekhouder naar psychosociaal therapeut. Aanvankelijk met het idee iets met mensen en werk te gaan doen, met miskramen ging het niets te maken hebben. Dat kwam veel te dichtbij.
Tot ik in de loop van de studie kon stoppen met vechten tegen mijn emoties (en mezelf) en ging inzien dat ik JUIST met mijn ervaring iets te doen heb. Dat ik anderen hiermee kan helpen. Want ik heb zelf ervaren hoe eenzaam je kunt zijn in je verlies. Omdat er toch een sfeer van taboe omheen hangt.

Ik ben gegroeid door wat ik heb meegemaakt, heb geleerd dat het oké is om mijn kwetsbaarheid te laten zien en dat ik het niet hoef weg te stoppen als ik word geraakt. En daarmee wil ik andere vrouwen inspireren. Die mannen redden zich wel in de wereld. Vrouwen cijferen zichzelf zo vaak weg. En dat hoeft niet, daarmee doe je jezelf tekort. De wereld heeft meer vrouwelijke energie nodig, meer liefde.
En die liefde wil ik doorgeven. Omdat ik een instrument ben van het universum. En omdat mijn eigen ervaring me heeft gemaakt tot wie ik ben, wil ik er zijn voor vrouwen met een soortgelijke ervaring.
- Irene Otto -
Irene Otto portret

Workshop Leer je lichaam weer vertrouwen

In één middag naar meer verbinding met jezelf

Luchtig

We gaan aan de slag op een luchtige manier, met speelse oefeningen. Want plezier maken mag.

Kleinschalig

Je veilig voelen staat bij mij voorop, daarom zijn we met een kleine groep van maximaal 6 deelneemsters.

Oefenen

We gaan lekker oefenen met nieuwe vaardigheden, want het hoeft niet meteen perfect.

Leer je lichaam weer vertrouwen

Zaterdag 26 mei 2018

van 13:00 tot 16:30 uur

Gerdien over 'Leer je lichaam weer vertrouwen'

“Van tevoren had ik wel wat twijfels. Ik vroeg mij af of ik nog wel in de juiste groep zat. Ik heb 2 x een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad, waardoor ik nu geen kans meer heb op een natuurlijke zwangerschap.
Ik heb toch besloten om mee te doen met de workshop en vond het een fijne middag. De workshop verloopt op een vertrouwelijke en ontspannen manier. Je deelt en herkent veel dezelfde gevoelens bij het missen van je ongekende kindje(s). Het is fijn om te delen, want andere deelneemsters zitten natuurlijk ook met verdriet, gemis, het verlangen is hetzelfde.

Irene zorgde voor een gezellige sfeer en zeker door het kleine groepje was er vrij snel vertrouwen en voelde ik me op mijn gemak. Het had wat mij betreft best langer mogen duren.
Veel van de oefeningen spraken me aan. Vooral de oefening om bij je gevoel te blijven vond ik een hele goede, om daar wat krachtiger in te zijn. Bijvoorbeeld het gaan naar een kraambezoek of babyshower. Als je gevoel zegt dat je niet moet gaan, doe het dan niet. Soms laat je je toch overhalen, doordat een ander vindt dat het wel kan, of dat je het los van elkaar moet zien. Blijf vooral naar je eigen gevoel luisteren en laat je niet overhalen.

Als je het vertrouwen in je lichaam kwijt bent na een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of als je voor vruchtbaarheidsbehandelingen in aanmerking komt zou ik de workshop zeker aanraden. Juist voor mensen die er minder makkelijk over praten en denken dat ze het alleen wel aankunnen. Het is fijn te weten dat je niet de enige bent."

Anniek over haar deelname aan de workshop

“Ik heb meegedaan aan de workshop als verdieping bij het online programma en moet zeggen dat ik het van te voren wel heel spannend vond. Je bent wel weer de hele middag met je miskraam bezig en ik was een beetje bang dat dat heel confronterend zou zijn.

Het was een hele bijzondere ervaring, het voelde eigenlijk vanaf het eerste moment ook gewoon goed. De oefeningen waren fijn om te doen, ik merkte dat mijn lijf heel erg rustig en ontspannen werd.
Het was ook fijn om te merken dat anderen met dezelfde soort gevoelens zitten. Om even op een niet al te zware manier met je lijf bezig te zijn, en ook gewoon ruimte te hebben voor de lach en de traan. Want het is helemaal niet erg om geraakt te worden.
Ik was er een paar dagen echt vol van na die tijd. De dag erna heb ik een aardig eind over het strand gelopen en bedacht ik me dat ik me eindelijk af en toe weer normaal voel en dat is fijn. Wat ik ook fijn vind om te merken is dat door de workshop mijn basisenergie weer omhoog gaat.

Als je twijfelt over je lichaam of over je vrouwelijkheid of als je boos bent op je lichaam dan moet de workshop zeker doen. Ik wil hem zelf ook nog wel een keertje doen!”

Wat Lisette zegt over de workshop

“Ik had net gehoord dat er (weer) iemand in mijn omgeving zwanger was en voelde me heel ellendig. Precies op dat moment kwam er een bericht over deze workshop langs op Facebook.
De herkenning vond ik heel erg fijn, dat je weet dat je niet de enige bent die dit soort dingen meemaakt. De aandacht voor elkaar en je verhaal kunnen delen in een kleine groep was erg prettig.
Maar ook de oefeningen, dat doe ik normaal nooit, maar je komt zo even heel dicht bij jezelf. Ik heb ervaren dat het mij heel goed helpt om even die rust te pakken, daar ben ik me door de workshop meer bewust van geworden.

Ik ben blij dat ik het mezelf heb gegund om er even iets mee te doen en aan de workshop deel te nemen. Soms zit je gewoon vast in je eigen emotie en dan heb je even iets van buitenaf nodig om er net weer anders naar te kunnen kijken. Vrouwen die even met zichzelf in de knoop zitten zou ik het zeker aanraden om mee te doen.”

Vera over haar ervaring met de workshop

“Ik heb de workshop gevolgd in combinatie met een aantal gesprekken bij Irene en die combinatie was voor mij perfect.
Wat mij triggerde om aan de workshop mee te doen was dat, naast de diepte ingaan, het allemaal niet te zwaar hoeft te zijn, dat er ook ruimte is voor luchtigheid.

De verhalen van de anderen vond ik fijn om te horen, daar haal je zelf veel uit, maar ook de praktische oefeningen en de verhalen, muziek en gedichten ter inspiratie brengen je ook weer verder, dus dat vond ik heel fijn.
Wat ik bijzonder vond was het verschil in typen vrouwen die bij de workshop waren. Dat zegt voor mij iets over hoe allround Irene is, want anders dan voelt niet iedereen zich prettig daar.

De workshop heeft mij een inzicht gegeven dat ik echt daarna dacht van: Wow, fijn! En de gesprekken hebben me heel erg geholpen in een stukje persoonlijk heel dicht bij mezelf komen en voelen en dat gevoel te erkennen. Die combinatie heeft me echt verder geholpen en rust gegeven.”

Tritia over haar ervaring

“Na verschillende moeilijke en traumatische momenten die we op ons pad van de kinderwens gehad hebben ben ik op zoek gegaan naar manieren hoe ik weer ik kon worden. Ik heb ademhalingstherapie gehad van een psychosomatisch fysio, een psycholoog in de arm genomen en in september een dag naar Irene geweest voor de workshop om weer te leren vertrouwen op je lichaam.

Ik vond de workshop erg verfrissend. Ik had verwacht dat we alleen maar zouden praten met lotgenoten maar dat was het absoluut niet. Verassende opdrachten om weer 1 te worden met je lichaam, te leren uit je hoofd te gaan. Ikzelf heb na de workshop veel van de oefeningen thuis gedaan en merk dat ik meer "los" durf te laten en meer durf te vertrouwen op de signalen van mijn lichaam.

Irene zelf is een warme vrouw die erg open is, en dat merk je ook direct wanneer de workshop begint. De dames absorberen dat en er ontstond bij ons een hele plezierige en vertrouwde omgeving. Met 1 van hen heb ik nog steeds contact!”

Leer je lichaam weer vertrouwen

Zaterdagmiddag 26 mei 2018

Wil jij ook weten hoe je goed voor jezelf kunt zorgen? Hoe je weer in verbinding kunt komen met je lichaam en hoe je kunt luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft? Kortom wil je weer lekker in je vel zitten?

Schrijf je dan nu in en doe mee aan de middag-workshop op 26 mei. Gun jezelf de tijd en aandacht, je verdient het!

VOL volg keer sept

Workshop Leer je lichaam weer vertrouwen

77

zaterdag 26 mei 2018


van 13:00 tot 16:30


Adres: Bijsterveld in Ede


Maximaal 6 deelneemsters


Je kunt nu niet inschrijven

De kleine lettertjes

  • Wanneer je op de link klikt kun je je gegevens invullen en daarna kom je in een beveiligde betaalomgeving.
  • Zodra je hebt betaald is je inschrijving definitief. Verdere informatie ontvang je via de mail.
  • Annuleren is mogelijk tot 48 uur voor aanvang, je krijgt dan je investering teruggestort onder aftrek van € 7,50 administratiekosten. Wanneer je annuleert binnen 48 uur voor aanvang van de workshop vindt geen terugbetaling plaats. Wel kun je iemand anders in jouw plaats laten deelnemen.
  • Wanneer een geplande workshop, om wat voor reden dan ook, niet door kan gaan heb je de keuze om je hele investering terug te krijgen of deel te nemen aan een volgende workshop.

Leer je lichaam weer vertrouwen

In één middag meer rust rond je miskraam