Een dag om te ontmoeten, verbinden en helen

Geef je ongekende kindjes plaats

Is jouw zwangerschap misgelopen en wil je nog iets doen om je ongekende kindje plaats te geven?
Vraag je je af hoe andere vrouwen hiermee omgaan?
Wil je graag meer verbinding met je ongekende kindje ervaren, maar wel op een lichte manier?

Je voelt je eenzaam in je verdriet

Je vraagt je af of je de enige bent, en of het normaal is dat je er soms nog zo’n last van hebt. Ook al heb je veel lieve mensen om me heen, je merkt regelmatig dat ze je niet echt begrijpen.
Je hebt gehoord dat 1 op de 4 vrouwen dit meemaakt in haar leven, toch ken jij ze niet.
Ook je partner gaat er anders mee om, en dat maakt het niet makkelijker.

Hoe kort je ook zwanger was, je hield al van je kindje-in-wording en hebt alweer afscheid moeten nemen vóór je de kans had om het te leren kennen.
Je verlies is onzichtbaar en dat maakt het ingewikkeld om ermee om te gaan.

Daarom is het zo fijn om andere vrouwen te ontmoeten

Vrouwen die het ook zelf ervaren hebben, die weten hoe het voelt.
Even een dag zijn met ‘zusters’, even uit je hoofd en nieuwe herinneringen maken.
Je hoeft niet alles uit te leggen, je herkent veel van elkaar en kunt elkaar daarin steunen.

Dat voelt als thuiskomen

Daarbij gaan we samen iets bijzonders doen om je ervaring te helen. In een liefdevolle fotosessie gaan we op een symbolische manier het onzichtbare zichtbaar maken. Zo geef je je ongekende kindje plaats in je leven en kun je later terugkijken op een waardevolle herinnering. Je voelt je meer verbonden met je ongekende kindje(s) en dat brengt rust in je leven.

Waarom ik je wil helpen

Of: Wie is Irene eigenlijk?

Ik ben Irene Otto, getrouwd en moeder van 1 zoon en van 2 ongekende kindjes.

De overgang naar het moederschap viel me best zwaar en ik heb jarenlang getwijfeld of ik nog wel een tweede wilde. Telkens als ik besloot van niet stak na een tijd de twijfel weer de kop op.
Tot ik inzag dat de verandering naar nog een kind veel minder groot zou zijn dan bij de eerste en we voelden dat een tweede kind welkom was.
We gingen ervoor en al snel was ik zwanger. De eerste maanden gingen goed, en bij 15 weken, toen ik uitkeek naar de eerste tekenen van leven, kreeg ik bloedverlies. Ons kindje bleek niet meer in leven… het was niet verder gegroeid dan 13 weken.
Een tijdje later gingen we er opnieuw voor, en weer was ik snel zwanger. Ook deze zwangerschap liep uit op een miskraam. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om onze wens voor een tweede niet verder te willen vervullen.

In de jaren erna heb ik af en aan met mijn verdriet en gemis geworsteld. Ik ging me omscholen van boekhouder naar psychosociaal therapeut. Aanvankelijk met het idee iets met mensen en werk te gaan doen, met miskramen ging het niets te maken hebben. Dat kwam veel te dichtbij.
Tot ik in de loop van de studie kon stoppen met vechten tegen mijn emoties (en mezelf) en ging inzien dat ik JUIST met mijn ervaring iets te doen heb. Dat ik anderen hiermee kan helpen. Want ik heb zelf ervaren hoe eenzaam je kunt zijn in je verlies. En het raakt me als ik bedenk dat jij daar nu mee worstelt.

Ik ben gegroeid door wat ik heb meegemaakt, heb geleerd dat het oké is om mijn kwetsbaarheid te laten zien en dat ik het niet hoef weg te stoppen als ik word geraakt. En daarmee wil ik andere vrouwen inspireren. Die mannen redden zich wel in de wereld. Vrouwen cijferen zichzelf zo vaak weg. En dat hoeft niet, daarmee doe je jezelf tekort. De wereld heeft meer vrouwelijke energie nodig, meer liefde.
En die liefde wil ik doorgeven. Omdat ik een instrument ben van het universum. En omdat mijn eigen ervaring me heeft gemaakt tot wie ik ben, wil ik er zijn voor vrouwen met een soortgelijke ervaring.

– Irene Otto –

Workshop Geef je ongekende kindjes plaats

Een dag om te ontmoeten, verbinden en helen

Luchtig

We gaan op een luchtige manier en in een ontspannen sfeer mooie herinneringen creëren.

Kleinschalig

Je veilig voelen staat bij mij voorop, daarom zijn we met een kleine groep van maximaal 5 deelneemsters.

Ontmoeten

Voel je gesteund door andere vrouwen die begrijpen wat je hebt meegemaakt en hoe je je soms voelt.

Wat gaan we doen?

Er komt een professionele fotografe die in de schitterende omgeving van Ede, als de heide bloeit in volle pracht, mooie foto’s van ons gaat maken. Portretfoto’s waarop we het onzichtbare zichtbaar gaan maken, met voor ieder ongekend kindje een witte ballon.
Verder is er tijd en ruimte genoeg om ontspannen met elkaar te praten, met bovendien een heerlijke lunch die we -als het weer het toelaat- als picknick tot ons kunnen nemen 😉

Na de dag krijg je een voorselectie van foto’s waaruit jij de 2 mooiste van jezelf kiest. Deze bewerkt de fotografe met een tekst van jouw keuze en die krijg je afgedrukt thuisgestuurd, samen met een herinneringsboekje van de dag.
Een bijzonder monument voor je ongekende kindjes!

Geef je ongekende kindjes plaats

zaterdag 26 augustus 2023

van 10:30 tot 16:00 uur

Wilma over “Geef je ongekende kindjes plaats’

“Ik had al eerder met Irene over deze dag gesproken alleen toen was ik er nog helemaal niet aan toe, was het nog te vers . Later werd dat anders, en wilde ik het op een bepaalde manier afronden en iets moois doen, dat was voor mij wel het belangrijkste.
Ik dacht eerst dat wordt een tranendal van emoties. Dan kan het ook heel zwaar voelen van te voren, maar dat had ik nu helemaal niet.

Je weet ook wel dat je niet de enige bent die het overkomt, maar ik vond de dag toch heel bijzonder. Ondanks dat je elkaar helemaal niet kent is er toch ook een soort van een band, herkenning of zo…
Op de uitgerekende dag heb ik een mooie ceremonie gedaan, maar ik voelde me daarna er nog steeds heel erg alleen in staan. En met de dames op deze dag, voelde ik me gesterkt. Het is gewoon heel fijn om dat te kunnen en mogen delen. Ik kan dat niet bij iedereen kwijt, met je partner is het wel heel anders dan met vrouwen onderling. Als je iemand anders ontmoet die hetzelfde heeft meegemaakt dan geeft dat herkenning.

Wat voor mij het mooiste was, was de fotosessie. Ik was er ook wel een beetje zenuwachtig voor maar de fotografe deed dat zo fijn. Dat ze je eventjes kort sprak van wat zijn je ideeën enzo. Dat was voor mij heel helend, om er even zo bewust mee bezig te zijn.
Het is niet alleen het maken van de foto, ook een tekst bedenken bij je foto vond ik heel symbolisch. Je geeft echt vorm aan iets onzichtbaars en dat geeft weer een stukje heling. Dat ik iets moois heb mogen doen daarmee en dat het is vastgelegd in een tastbare herinnering.

Als je er aan toe bent om iets moois te doen om je ongekende kindjes te herdenken dan kan ik je dit zeker aanraden. Het is iets dat je normaal niet zo gauw zal doen.
Het is gewoon een ongelooflijk mooie dag en een bijzondere herinnering.”

Cynthia over de workshop ‘Geef je ongekende kindjes plaats’

“Ik las op Facebook een bericht over de workshop en dat kwam als geroepen, ik voelde ‘dit is wat ik nu nodig heb’. Het sprak me aan dat je na de dag nog iets hebt, het idee van een foto met ballonnen die symbool voor je (ongekende) kindjes staan. Je kunt er niet direct aan aflezen wat het precies is, maar het is toch iets bijzonders.

Voor je omgeving is het al snel weer ‘lang geleden’, en terwijl iedereen al snel weer doorging zat ik er nog middenin. Daarom had ik de behoefte om er nog iets mee te doen.

Ik vond de dag heel speciaal, fijn om er over te kunnen praten, dat het er mag zijn. Erkenning dat het niet zomaar iets is, maar dat het ingrijpend is en dat je daar stil bij mag staan. En om het voor mezelf een soort van in leven te houden.

Eerlijk gezegd was ik verbaasd dat de workshop toen ik eraan mee deed niet vol zat, omdat het mij echt heel erg aansprak. Ik had verwacht dat meer vrouwen daar wel sneller op zouden inschrijven.

Na de dag kon ik beter loslaten dat niet iedereen begrijpt hoeveel pijn ik altijd in me heb. Het is mij duidelijk geworden dat het iets unieks is, dat maakt niet iedereen mee. Nu weet ik dat ik het zelf een plekje moet gaan geven, en eerst zocht ik dat buiten mezelf. Bijvoorbeeld bij mensen die dan een verkeerde opmerking maakten waardoor ik me onbegrepen voelde. Omdat ik er zelf de hele tijd zo inzat kon ik het niet loslaten. Ik verwachtte dat anderen mij zouden helpen, maar die hulp bleef uit, want ik vroeg er ook niet naar.
Eerder vond ik dat gevoel van alleen moeten verwerken heel moeilijk, maar nu kan ik meer accepteren dat het mijn verhaal is en heb ik er vrede mee dat niet iedereen het begrijpt.

Deze workshop kan ik iedere vrouw aanraden die een miskraam heeft meegemaakt. Als je gewoon op zoek bent naar steun dan kun je dit al doen. Er wordt verder niks van je verwacht en het is gewoon een fijne dag.”

Claudia over haar ervaring

“Ik zag een bericht op Facebook en had gelijk het gevoel: dat wil ik!
Dames ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt en die misschien ook tegen dezelfde ik noem het maar “omgeving/maatschappij” aanlopen. En wat ik mooi vond was dat er foto’s gemaakt zouden worden. Dat is een mooie herinnering, want van mijn miskramen heb ik helemaal niets tastbaars. Geen echofoto, helemaal niets.
Het was fijn om een dag samen met lotgenoten te zijn, anderen te ontmoeten met begrip voor onze situatie. Ik weet nu dat ik niet de enige ben met bepaalde gevoelens en gedachten. En dat deze gevoelens en gedachten er ook mogen zijn.

Deze dag zou ik zeker aanraden aan anderen. Het is een dag waarop je niet alleen met elkaar moet praten. De foto’s maken is een aangenaam gebeuren. Je praat ook wel met elkaar, maar dat is toch anders dan dat je binnen bij elkaar zit. Het maakt het wat luchtiger.
Ik kijk erop terug als een mooie dag en heb nu prachtige foto’s die voor mij iets dierbaars weergeven.”

Carla vertelt wat de workshop haar gebracht heeft

“Ik heb 2 gezonde kinderen en wilde heel graag nog een derde, ben daar jarenlang mee bezig geweest. Voor ik me inschreef voor de workshop twijfelde ik of het wel zou kunnen, zoiets kwetsbaars concreet maken, en ook of ik dat wel wilde.

De workshop heeft mij veel gebracht. In de eerste plaats erkenning voor mezelf: de aanblik van 5 ballonnen kwam wel binnen. Alsof ik eindelijk mocht zeggen “dat is ook niet niks; geen wonder dat ik er zo’n last van heb”. Ik had hiervoor een deel van mijzelf niet serieus genoeg genomen, mijn verdriet steeds gebagatelliseerd, want ik heb immers 2 gezonde kinderen… Nu ervaar ik meer rust rondom dit thema.

Ik heb de foto’s ook gebruikt om mijzelf hierin kenbaar te maken naar anderen – naar familie, vrienden en bekenden – door ze te plaatsen op mijn Facebook-pagina en heb hier fijne reacties op gekregen. Het fijnste vond ik dat mijn vader, die er niet zo veel van had mee gekregen, mij opbelde n.a.v. de foto’s en mijn begeleidende tekst.

Ik heb de workshop beleefd met twee andere vrouwen. En hoewel we alle drie een ander verhaal hebben, komt het verdriet op hetzelfde neer.
Iedereen die merkt dat ze pijn of verdriet heeft van haar misgelopen zwangerschap kan ik deze dag aanraden. Ik gun je dat je op deze mooie symbolische manier erkenning geeft aan je ongekende kindjes en hiermee aan je verdriet hierover.”

Wat Marloes zegt over deze workshop

“Van tevoren had ik zo mijn twijfels. Eigenlijk zijn zulke dingen niks voor mij, maar aan de andere kant kon ik ook nergens terecht met mijn verdriet en dacht ik van het is ook wel weer mooi en een kans om lotgenoten te spreken, dus uiteindelijk besloot ik om het toch te doen. Ook omdat ik het wel mooi vond dat je voor jezelf symbolisch (of je daar nou wel of niet iets mee doet) iets tastbaars hebt.

De herkenning vond ik heel fijn, om te merken dat je niet de enige bent en dat je niet alleen bent in je verdriet. Dat de dingen die ik af en toe denk niet gek zijn, maar dat anderen dat ook hebben. Want ja, ik heb niemand in mijn omgeving die een miskraam gehad heeft en hebben ze het wel gehad dan is het er bijvoorbeeld eentje, maar dan waren ze 2 maanden daarna weer zwanger, dat is toch wel heel anders.

Aan de andere kant merkte ik ook wel toen ik geweest was dat ik er wel even door van slag was. Maar wat het me ook gebracht heeft is dat ik, doordat ik hier geweest ben en ik de foto gepost heb, dat ik daardoor het gesprek kon aangaan in mijn omgeving.
De fotografe was ook een ontzettend lieve warme vrouw, dat maakte het ook heel speciaal. Al met al vond ik het een mooie en symbolische ervaring, al heb ik de foto nergens neergezet in huis. Ook omdat het niet volledig voelt omdat ik daarna nog een miskraam heb gehad.

Voor wie behoefte heeft om ‘iets’ af te sluiten, of om er bij stil te staan, of als je net als ik gewoon geen steun vanuit je omgeving krijgt is deze dag denk ik een mooie gelegenheid.”

Maroesjka over ‘Geef je ongekende kindjes plaats’

“Van tevoren twijfelde ik of het wel iets voor mij zou zijn. Ik heb dan wel miskramen gehad, maar mijn issue is dat mijn kinderwens onvervuld blijft. Ik vroeg me af of ik dan misschien ook moeders met levende kindjes tegen zou kunnen komen. Ik heb daar met Irene over gesproken en zij vertelde dat dat van tevoren niet te zeggen is, dat er soms dames bij zijn met een onvervulde kinderwens, soms dames met 1 kind, gewoon allerlei verschillende verhalen. Toen dacht ik ‘Ik ga het ook gewoon doen ook.’

Uiteindelijk waren we die dag met een klein groepje maar ik vond ons een heel prettig gezelschap met zijn vieren, een goede chemie. De interactie met de andere deelneemster was heel prettig en ook de fotografe is een heel fijne vrouw. Ze heeft goede ideeën voor de foto’s en helpt je ook wel over een drempeltje heen. Ik ben geen model, dus niet gewend om te poseren, maar ze stelt je gerust ook daarin.
De dag zelf er stond zo ontiegelijk veel wind, we woeien bijna uit ons jasje, dat vond ik eigenlijk wel humoristisch. En de lunch was echt heerlijk, ik heb een van de dingen thuis ook nog een keer gemaakt.

Vrouwen met miskramen, maar ook vrouwen met een onvervulde kinderwens kan ik dit van harte aanraden. Om voor jezelf inzichtelijk te maken, het waren je vruchtjes, geef ze een naam en betekenis. Meedoen aan deze dag heeft mij het besef gebracht dat ik meer ben dan een vrouw zonder kinderen, dat ik wel een moeder ben, ook al heb ik geen kindje.”

Geef je ongekende kindjes plaats

zaterdag 26 augustus 2023

Wil jij ook een mooie herinnering creëren en je ongekende kindje(s) herdenken? Op een ontspannen manier andere vrouwen ontmoeten, vrouwen die begrijpen hoe je je soms voelt? Schrijf je dan nu in en kom naar de workshop eind augustus.
Gun jezelf de tijd en aandacht, je verdient het!

Workshop volgende keer in maart

De kleine lettertjes

N

Wanneer je op de link klikt kun je je gegevens invullen en daarna kom je in een beveiligde betaalomgeving.

N

Zodra je hebt betaald is je inschrijving definitief. Verdere informatie ontvang je via de mail.

N

Annuleren is mogelijk tot 48 uur voor aanvang, je krijgt dan je investering teruggestort onder aftrek van € 7,50 administratiekosten. Wanneer je annuleert binnen 48 uur voor aanvang van de workshop vindt geen terugbetaling plaats. Wel kun je iemand anders in jouw plaats laten deelnemen.

N

Wanneer een geplande workshop, om wat voor reden dan ook, niet door kan gaan heb je de keuze om je hele investering terug te krijgen of deel te nemen aan een volgende workshop.

Geef je ongekende kindjes plaats

Een dag om te ontmoeten, verbinden en helen