Een dag om te herdenken, verbinden en helen

Samen verder met een onvervulde kinderwens

Blijft jullie kinderwens onvervuld en wil je samen nog iets doen om je ongekende kindje(s) plaats te geven?
Wil je een tastbare herinnering maken en je weer meer verbonden voelen als stel?
Wil je de afgelopen periode achter je laten en ruimte maken voor een nieuwe fase?

Hoe kun je loslaten wat je nooit hebt kunnen vasthouden?

Terwijl de mensen om je heen hun gezin vormden en aan een volgende levensfase begonnen, bleven jullie achter. Jullie leven en relatie heeft zo lang in het teken gestaan van je kinderwens en je leven zo lang on hold gestaan.
Jullie als partners gaan er verschillend mee om, en gaandeweg zijn jullie elkaar een beetje kwijtgeraakt.
Nu je kinderwens onvervuld blijft wil je verder met je leven, maar je weet niet hoe.

Je mist iets wat je nooit hebt mogen hebben, maar wel heel dichtbij bent geweest

Je staat met lege handen en hebt verder niets tastbaars om afscheid van te nemen.

Nu is het tijd om deze periode los te laten, om ruimte te maken voor een nieuwe fase en samen verder te gaan.
Om tijd en aandacht te maken voor jullie samen en wat je hebt doorgemaakt.
Om samen een mooi ritueel te beleven waardoor je weer kunt voelen dat je samen de basis bent. Waardoor je weer naar elkaar toe groeit en je weer meer verbonden met elkaar voelt.

Dan komt er rust rond het thema kinderwens én ruimte voor een nieuwe fase

Waarom ik je wil helpen

Of: Wie is Irene eigenlijk?

Ik ben Irene Otto, getrouwd en moeder van 1 zoon en van 2 ongekende kindjes.

De overgang naar het moederschap viel me best zwaar en ik heb jarenlang getwijfeld of ik nog wel een tweede wilde. Telkens als ik besloot van niet stak na een tijd de twijfel weer de kop op.
Tot ik inzag dat de verandering naar nog een kind veel minder groot zou zijn dan bij de eerste en we voelden dat een tweede kind welkom was.
We gingen ervoor en al snel was ik zwanger. De eerste maanden gingen goed, en bij 15 weken, toen ik uitkeek naar de eerste tekenen van leven, kreeg ik bloedverlies. Ons kindje bleek niet meer in leven… het was niet verder gegroeid dan 13 weken.
Een tijdje later gingen we er opnieuw voor, en weer was ik snel zwanger. Ook deze zwangerschap liep uit op een miskraam. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om onze wens voor een tweede niet verder te willen vervullen.

In de jaren erna heb ik af en aan met mijn verdriet en gemis geworsteld. Ik ging me omscholen van boekhouder naar psychosociaal therapeut. Aanvankelijk met het idee iets met mensen en werk te gaan doen, met miskramen ging het niets te maken hebben. Dat kwam veel te dichtbij.
Tot ik in de loop van de studie kon stoppen met vechten tegen mijn emoties (en mezelf) en ging inzien dat ik JUIST met mijn ervaring iets te doen heb. Dat ik anderen hiermee kan helpen. Want ik heb zelf ervaren hoe eenzaam je kunt zijn in je verlies. En het raakt me als ik bedenk dat jij daar nu mee worstelt.
Ik ben gegroeid door wat ik heb meegemaakt, heb geleerd dat het oké is om mijn kwetsbaarheid te laten zien en dat ik het niet hoef weg te stoppen als ik word geraakt. En daarmee wil ik andere vrouwen inspireren.

In 2013 ben ik begonnen met mijn praktijk, en in 2015 heb ik mijn werk als boekhouder opgegeven om er helemaal voor te gaan. Inmiddels heb ik met mijn persoonlijke aanpak al honderden vrouwen geholpen hun pijn en verdriet te helen.
Eind 2019 deed zich de kans voor om een stel te helpen met de workshop ‘Geef je ongekende kindje plaats’ en dat bleek voor hen zo waardevol dat ik nu een speciale privé workshop aanbied voor stellen met een onvervulde kinderwens. 

– Irene Otto –

Workshop

Samen verder met een onvervulde kinderwens

Een dag om te herdenken, verbinden en helen

Luchtig

We gaan op een luchtige manier en in een ontspannen sfeer mooie herinneringen creëren.

Exclusief

Deze workshop is speciaal beschikbaar als privé-sessie. Zo ben je als stel even helemaal los van je dagelijkse leven om in volle aandacht bij elkaar te zijn.

Tastbare herinnering

In een compleet ritueel maken we het onzichtbare zichtbaar, en daarvan maken we een waardevolle en tastbare herinnering.

Je mag eerst vastpakken wat had kunnen zijn voor je kunt loslaten

Deze workshop is exclusief voor jullie als stel waardoor er alle ruimte is voor jullie verhaal. Er is ruimte om stil te staan bij wat jullie hebben doorgemaakt en hoe het nu met je gaat.
In een liefdevolle fotosessie gaan we op een symbolische manier het onzichtbare zichtbaar maken, met witte ballonnen voor jullie ongekende kindje(s). Zo geef je je ongekende kindje(s) plaats in je leven en kun je later terugkijken op een waardevolle én tastbare herinnering.
Dat geeft je meer rust en je maakt ruimte voor een nieuwe fase.

Meer dan zomaar een fotoshoot

Irene Otto is een warme, sensitieve therapeut/coach die deskundig is op het gebied van rouw om een misgelopen zwangerschap en onvervulde kinderwens. Patty Kessels is een creatieve, invoelende en professionele fotografe met oog voor detail.
Zet ze bij elkaar en je krijgt het beste van twee werelden: een unieke dag met oprechte aandacht voor jullie beiden.

Wat gaan we doen?

 Een liefdevolle fotosessie maakt een belangrijk deel uit van de dag. In de prachtige omgeving van Ede gaan we mooie foto’s maken. Portretfoto’s van jou, van je partner en van jullie samen, waarop we het onzichtbare zichtbaar gaan maken, met voor ieder ongekend kindje een witte ballon.

Voorafgaand aan en tijdens de fotoshoot is er ruimte om stil te staan bij wat jullie hebben doorgemaakt en hoe het nu met je gaat en een heerlijke lunch die we -als het weer het toelaat- als picknick tot ons kunnen nemen, maakt deel uit van de dag.

Na afloop van de dag krijg je een voorselectie van foto’s waaruit jullie samen de 4 mooiste foto’s kiezen.
Deze bewerkt de fotografe met een tekst van jullie keuze en die krijg je afgedrukt thuisgestuurd, samen met een herinneringsboekje met een reportage van de dag.
Een bijzonder monument voor jullie ongekende kindjes!

Samen verder met een onvervulde kinderwens

Datum op afspraak

van 10:30 tot 16:00 uur

(in het weekend en op werkdagen mogelijk)

Teresa vertelt wat de workshop hen gebracht heeft

“Deze workshop was voor ons een hele bijzondere ervaring en een mooie herinnering. We vonden het heel fijn om dit samen te kunnen doen.
Het leek mij mooi om iets tastbaars te hebben waar je op terug kunt kijken omdat wij verder niks tastbaars hebben. Je staat toch met lege handen.

Mijn partner is [net als de meeste mannen waarschijnlijk] niet zo van de rituelen en symboliek. Hij heeft altijd aangegeven niet per sé behoefte te hebben aan een soort afscheidsritueel, maar omdat de kans zich nu voordeed, vond hij dat eigenlijk toch wel een heel erg mooi idee.

In het begin voelde het even ongemakkelijk, maar het contact met Irene en met de fotografe was al snel heel vertrouwd. Zij zijn echt mensen die de ander op hun gemak stellen, en al heel snel hadden we die hele camera niet meer door.

Het heeft ons dichter naar elkaar toegebracht. We realiseerden ons door de workshop weer dat wij samen de basis zijn, dat waren we tijdens het hele traject toch een beetje kwijtgeraakt. Om dit dan samen te kunnen doen is voor ons heel waardevol geweest.

Het gevoel dat je hebt van het missen van iets wat je eigenlijk nooit hebt mogen hebben en wat zo gewenst was, werd door de ballonnen heel tastbaar. Het was ook een manier van erkenning van 2 kindjes die nooit geboren zijn. Nu hadden we iets om vast te pakken en had ik mijn ongekende kindjes voor mijn gevoel echt even bij me.

Er zijn mensen die er voor kiezen om spulletjes die ze hebben gekregen en gekocht tijdens de zwangerschap te begraven of verbranden, maar ik wilde dat niet weg doen. Ik denk dat dit juist een heel mooi afscheidsritueel kan zijn omdat je eigenlijk niks weg doet, maar juist samen een nieuwe herinnering maakt.

Uiteindelijk staan we nog steeds met lege handen, maar dit heeft zeker geholpen om het op een bepaalde manier een plekje te geven. We hebben onze kindjes symbolisch in onze handen gehad en ook samen zijn we er bewust mee omgegaan, daardoor kan ik het ook wel een stukje loslaten, gewoon het er laten zijn. Het heeft me toch wel meer rust gegeven.
En ik had van tevoren niet verwacht dat ik dat gevoel erbij zou hebben. Het is nu ook voor het eerst eigenlijk dat ik denk: ‘Het mag er zijn, het is zoals het is.’

Eerder was ik nog zo aan het vechten met ‘Waarom wij niet?’ Ik zat eigenlijk gewoon alleen in die rouw, maar het zit in je hoofd, je maakt het niet tastbaar, je laat het er niet uit. Het zit zo in je lichaam vast dat het goed is als je het op deze manier naar buiten kunt brengen.
Ik heb nooit de noodzaak gevoeld om er iets mee te doen, totdat ik dit tegenkwam en dacht: laat ik het proberen. Eigenlijk ben ik er pas later achter gekomen hoe ontzettend belangrijk het was om dit te doen.
Dat wil ik anderen ook meegeven: om verder te kunnen is het belangrijk om iets met het verdriet te doen.”

Claudia kwam eerder naar een workshop met andere dames en vertelt

“Ik zag een bericht op Facebook en had gelijk het gevoel: dat wil ik!

Dames ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt en die misschien ook tegen dezelfde ik noem het maar “omgeving/maatschappij” aanlopen. En wat ik mooi vond was dat er foto’s gemaakt zouden worden. Dat is een mooie herinnering, want van mijn miskramen heb ik helemaal niets tastbaars. Geen echofoto, helemaal niets.

Het was fijn om een dag samen met lotgenoten te zijn, anderen te ontmoeten met begrip voor onze situatie. Ik weet nu dat ik niet de enige ben met bepaalde gevoelens en gedachten. En dat deze gevoelens en gedachten er ook mogen zijn.

Deze dag zou ik zeker aanraden aan een dames, maar ook heren met een onvervulde kinderwens. Het is een dag waarop je niet alleen met elkaar moet praten. De foto’s maken is een aangenaam gebeuren. Je praat ook wel met elkaar, maar dat is toch anders dan dat je binnen bij elkaar zit. Het maakt het wat luchtiger.

Ik kijk erop terug als een mooie dag en heb nu prachtige foto’s die voor mij iets dierbaars weergeven.”

Samen verder met een onvervulde kinderwens

Een maatwerk workshop als privé sessie voor jullie als stel

Wil jij ook samen met je partner een mooie herinnering creëren en je ongekende kindje(s) herdenken? Op een ontspannen manier ruimte maken voor een nieuwe fase in je leven? Neem dan nu contact op om een afspraak te maken.
Gun jezelf de tijd en aandacht, je verdient het!

De kleine lettertjes

N

Wanneer je op de link klikt kun je je gegevens invullen en daarna kom je in een beveiligde betaalomgeving.

N

Zodra je hebt betaald is je inschrijving definitief. Verdere informatie ontvang je via de mail.

N

De inschrijving voor de workshop is voor 2 personen, voor jullie als stel.

N

Wanneer een geplande workshop, om wat voor reden dan ook, niet door kan gaan plannen we in overleg een nieuwe datum.

N

Heb je nog een andere vraag over de privé workshop mail dan naar info@praktijkjanna.nl

Samen verder met een onvervulde kinderwens

Een dag om te herdenken, verbinden en helen