Over Irene Otto

Wie is Irene Otto?

Irene Otto portret

Stiekem ben ik een feminist. Niet dat ik in een tuinbroek en zonder beha de barricades opga, maar ik vind het belangrijk om vrouwen te helpen, die mannen komen er wel in de wereld.
Want ik geloof dat vrouwen zichzelf onnodig wegcijferen en op het tweede plan zetten. We zitten veel te veel in ons hoofd en willen alles met ons denken oplossen en zijn zo van ons gevoel vervreemd geraakt.

Nu is ons vrouwenlichaam op het doorgeven van leven ingericht, en het verlangen naar een kind wordt door veel van ons heel sterk gevoeld.
Als dan je kinderwens niet zomaar wordt vervuld omdat je zwangerschap misloopt word je diep geraakt in je vrouw-zijn. Je voelt je dan vaak heel alleen en onbegrepen in je verdriet en alle emoties rond het gemis je ongekende kindje(s).

En daar kom je niet uit door jezelf weg te cijferen en in je hoofd te blijven zitten.
Of door te doen alsof er niets aan de hand is en jezelf groot te houden.
Op die manier ontneem je het jezelf om voluit te leven.
Het lijkt alsof je gewoon doorgaat met je leven, maar overal ligt een grijs laagje overheen. Een laagje van onlust, van niets willen en niet weten welke kant je op moet. Dat heb ik zelf ervaren en zie ik steeds weer terug bij anderen.

Over mijn eigen ervaring

Ik ben getrouwd en moeder van een volwassen zoon en van 2 ongekende kindjes.
De overgang naar het moederschap viel me best zwaar en na jarenlang twijfelen voelden we dat een tweede kind welkom was.
We gingen ervoor en al snel was ik zwanger. De eerste maanden gingen goed, en bij 15 weken, toen ik uitkeek naar de eerste tekenen van leven, kreeg ik bloedverlies. Ons kindje bleek niet meer in leven… het was niet verder gegroeid dan 13 weken.
Een tijdje later gingen we er opnieuw voor, en weer was ik snel zwanger. Ook deze zwangerschap liep uit op een miskraam. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om onze wens voor een tweede niet verder te willen vervullen.

Nu is het mijn missie om voor jou en andere vrouwen het verschil te maken. Om je te laten voelen dat je niet de enige bent, en dat je er niet alleen voor staat.
Want ik weet waar je tegenaan loopt en wat het soms zo moeilijk maakt. En ik weet óók wat werkt.

Uit je hoofd naar je hart

De sleutel ligt bij uit je hoofd komen en de verbinding weer vinden.
De verbinding met jezelf, met je leven, met de mensen in je leven en met je ongekende kindje(s).
Dan wordt je wereld weer lichter en kun je weer voluit gaan leven.
En daar kan ik je bij helpen. Want je hoeft het niet alleen te doen.

Ook ik heb de verandering van mijn hoofd naar mijn hart kunnen maken.
Waar ik vroeger veel in mijn hoofd zat en mezelf helemaal gek kon denken en mijn gevoel diep wegstopte heb ik geleerd hoe ik de verbinding met mijn hart weer kon vinden. En dat leer ik jou nu ook graag.

Die verschuiving van hoofd naar hart weerspiegelt zich ook in mijn werk.
Naast mijn toenmalige baan als boekhouder begon ik aan de studie voor psychosociaal therapeut. Tijdens de studie realiseerde ik me dat wat ikzelf gemist heb in de periode na mijn miskramen, dat ik juist daarmee het verschil voor anderen kan maken. En inmiddels maak ik de wereld een beetje mooier met werken vanuit mijn hart.

Door mijn ervaring en inzichten door te geven kan ik jou helpen.
Je hoeft het niet alleen te doenDat doe ik door je praktische handvatten te geven en door je met oefeningen te helpen om uit je hoofd te komen en de verbinding weer te vinden. Of dat nu in een persoonlijk begeleidingstraject is, in mijn workshops of online programma’s, ik help je graag.

Mijn wens voor jou is dat je ervaring niet meer voelt als missen, maar als een verrijkende ervaring. Dat je de liefde voor je ongekende kindje(s) kunt voelen en ervan genieten en manieren vindt om die liefde door te geven.

Hoe is het om door Irene te worden begeleid?

Jennifer vertelt hoe zij de persoonlijke begeleiding heeft ervaren:

“Ik kwam bij Irene voor begeleiding omdat ik de laatste puntjes op de i wilde zetten.
We hadden besloten dat het goed is zo, om gewoon met zijn drietjes verder te gaan. Ik was heel hard voor mezelf en wilde graag zachter worden.
Ik had Irene al eens eerder gesproken en dat voelde gewoon prettig en klikte goed. Praten met haar ging me gemakkelijk af. Omdat ze ook zelf een stukje eigen ervaring met ons deelt schept dat een band.
Ze heeft me laten zien dat ik heel erg in het ‘moeten’ zat. Ik weet nu meer wat ik wil en dat moeten zakt heel erg af, ik kan nu goed naar mezelf luisteren en het doet mij nu ook niet meer zo veel wat de buitenwereld allemaal vindt.
(…)
Wat ik ook heel prettig vond aan de videogesprekken is dat de afstand niet uitmaakt en je gewoon vanuit je eigen huis of waar je je veilig voelt contact kunt hebben. Dat uurtje was ook steeds best wel snel voorbij.
Mij lijkt zo’n traject van een paar gesprekken persoonlijke begeleiding voor iedereen die dit verlies meemaakt een goed idee.
We willen het allemaal zelf proberen en dat gaat dan misschien een half jaar redelijk, tot je instort door een of andere opmerking van iemand. Of dat je uitgerekende datum dichterbij komt, of dat je weer zwanger wordt en het gaat nog een keer mis, en dat je denkt wat is er mis met mij?
We zijn dan zo hard voor onszelf en gunnen ons het verdriet niet. En dat hoeft niet, je mag liever zijn voor jezelf.”

Paula over haar deelname aan het online programma:

“Ik ben heel blij bij Irene terecht gekomen te zijn.
Ze weet uit ervaring waar ze het over heeft, dat was voor mij meteen doorslaggevend…
Daarbij is Irene een super vriendelijk, lief en benaderbaar mens… als ik omhoog zit en ik mail haar reageert ze altijd… als is het maar kort maar ze is er!!!
Ik heb het online programma voor miskraamverwerking bij haar gevolgd, niet helemaal af kunnen maken, maar het programma blijft open voor de deelnemers, dus zodra ik weer kan ga ik er weer mee aan de slag.
Ik raad het iedereen die kampt en lijdt onder het verlies van een kindje zeker aan om hier hulp te zoeken en te krijgen!!!”

Hoe Vera de begeleiding heeft ervaren:

“Mijn eerste insteek was de workshop. Het triggerde me dat, naast de diepte ingaan, het allemaal niet te zwaar hoeft te zijn, dat er ook ruimte is voor luchtigheid.
Ik had wat meer twijfels over gesprekken, omdat dat persoonlijker is en dus meer confronterend kan zijn. Tot ik bedacht: O ja, nou dit is precies mijn weerstand, dus dan moet ik toch maar gaan…
Wat ik erg leuk vond was dat Irene bij het eerste gesprek bergschoenen aanhad. Ik dacht meteen dat is iemand die gewoon lekker met beide benen op de grond staat.
Ik had niet verwacht dat er oefeningen zouden zijn, en dat was precies wat ik nodig had. Met alleen praten dan komt iemand niet dichtbij en kom je niet bij je eigen gevoel.
Nu, na 3 gesprekken en de workshop, kan ik echt zeggen “Oké, ja, ik kan weer verder.”
Het heeft rust gegeven. Zo van: oké, dus dit is gewoon vanaf nu onderdeel van me.
Hiervoor zat ik in mijn eigen cirkeltje en dacht “Hier wil ik niet zijn, maar ik weet ook echt niet hoe ik verder moet.” Ik snapte echt dat ik nog iets te verwerken had maar ik wist gewoon niet waar ik moest beginnen.
De workshop heeft mij een inzicht gegeven dat ik echt daarna dacht van: Wow, fijn!
En de gesprekken hebben me heel erg geholpen in een stukje persoonlijk heel dicht bij mezelf komen en voelen en dat gevoel te erkennen. Die combinatie die was voor mij perfect.

Of je nu behoefte hebt aan praktische handvatten of toch meer aan een luisterend oor, Irene kan het volgens mij allemaal bieden. Hoe je dit onderwerp ook kan aanvliegen er zit in ieder geval een stuk praktisch bij haar.
Ze geeft je in kleine stapjes praktische handvatten en dat vind ik heel prettig, want anders kun je jezelf er in verliezen of gaan zwelgen. Ze kan het heel erg tot de kern brengen, daar ligt haar kracht.”

Wat Gerdien zegt over de hulp van Irene:

“Nadat ik in maart 2015 een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad heb, ben ik op zoek gegaan naar (h)erkenning. Ik had vooral informatie op medisch gebied maar echt begeleiding op emotioneel gebied had ik niet. Omdat veel gevoelens overeenkomen met het krijgen van een miskraam en miskramen veel vaker voorkomen dan een BBZ kwam ik op de website van Praktijk Janna terecht. Ik heb het E-boek gedownload en was en ben hier erg blij mee.
Ik heb ook een workshop bij haar gevolgd en vond dat een fijne middag. De workshop verloopt op een vertrouwelijke en ontspannen manier. Irene zorgde voor een gezellige sfeer en zeker door het kleine groepje was er vrij snel vertrouwen en voelde ik me op mijn gemak. Het had wat mij betreft best langer mogen duren.
Alles waar je tegen aanloopt beschrijft Irene in haar E-boek en in de artikelen die ze regelmatig schrijft. Ze is professioneel en daarbij schrijft ze uit haar eigen ervaringen. Ik heb van haar veel tips en (h)erkenning mogen ontvangen. Ik heb nog niet eerder een site gevonden waar ik zoveel liefde en begeleiding uitgehaald heb. Irene is vol begrip en gepassioneerd om deze begeleiding te bieden. ik raad haar zeker aan!”

Wil jij ook het e-boek lezen waar Gerdien het over heeft en mijn tips in je mailbox ontvangen?
Ga naar Een miskraam, en nu? 7 inzichten die je verder helpen en vraag het aan!