In één dag meer rust rond je miskraam

Leer je lichaam weer vertrouwen

Heb jij een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad of heb je moeten kiezen om je zwangerschap af te breken?
En heb je nu het gevoel dat je lichaam je in de steek heeft gelaten?
Voel je je onbegrepen door je omgeving en eenzaam in je verdriet?
Vind je het moeilijk om om te gaan met de angst dat het je opnieuw overkomt?

Je bent geraakt in je vrouw-zijn

Zwangerschapsaankondigingen en zwangere vriendinnen, familie en collega’s, kraamvisites, babyshowers…
Alles confronteert je met jouw verlies.
Je kunt er enorm tegenop zien en tegelijk wil je niet dat ze je een aansteller vinden dus houd je jezelf groot en ga je er naartoe.
En als je thuiskomt ben je helemaal uit je doen en voel je je verdrietig, boos, wanhopig en ook jaloers.

Je merkt dat je contact met sommige mensen uit de weg gaat omdat je niet weet hoe je ermee om kunt gaan en je mist steun en begrip.
Je vraagt je vaak af waarom het jou is overkomen en twijfelt soms aan jezelf, je weet niet of het normaal is dat je je zo verdrietig voelt.
Waarom kan jouw lichaam niet wat andere vrouwen wel kunnen?

Zo hoeft het niet te zijn

Stel je bijvoorbeeld eens voor dat er in je omgeving een baby is geboren en je op kraamvisite wilt. Jij voelt aan hoe je het zo kunt aanpakken dat je goed voor jezelf zorgt, hoe je in verbinding met jezelf blijft en ook jouw relatie met de kersverse ouders recht doet.
Nu je weet hoe je met zulke situaties om kunt gaan brengt je dat rust.

Je weet nu hoe je goed voor jezelf kunt zorgen

Je voelt weer verbinding met je lichaam, zit lekker in je vel en weet hoe je kunt luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft.

Waarom ik je wil helpen

Of: Wie is Irene eigenlijk?

Ik ben Irene Otto, getrouwd en moeder van 1 zoon en van 2 ongekende kindjes.

De overgang naar het moederschap viel me best zwaar en ik heb jarenlang getwijfeld of ik nog wel een tweede wilde. Telkens als ik besloot van niet stak na een tijd de twijfel weer de kop op.
Tot ik inzag dat de verandering naar nog een kind veel minder groot zou zijn dan bij de eerste en we voelden dat een tweede kind welkom was.
We gingen ervoor en al snel was ik zwanger. De eerste maanden gingen goed, en bij 15 weken, toen ik uitkeek naar de eerste tekenen van leven, kreeg ik bloedverlies. Ons kindje bleek niet meer in leven… het was niet verder gegroeid dan 13 weken.
Een tijdje later gingen we er opnieuw voor, en weer was ik snel zwanger. Ook deze zwangerschap liep uit op een miskraam. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om onze wens voor een tweede niet verder te willen vervullen.

In de jaren erna heb ik af en aan met mijn verdriet en gemis geworsteld. Ik ging me omscholen van boekhouder naar psychosociaal therapeut. Aanvankelijk met het idee iets met mensen en werk te gaan doen, met miskramen ging het niets te maken hebben. Dat kwam veel te dichtbij.
Tot ik in de loop van de studie kon stoppen met vechten tegen mijn emoties (en mezelf) en ging inzien dat ik JUIST met mijn ervaring iets te doen heb. Dat ik anderen hiermee kan helpen. Want ik heb zelf ervaren hoe eenzaam je kunt zijn in je verlies. Omdat er toch een sfeer van taboe omheen hangt.

Ik ben gegroeid door wat ik heb meegemaakt, heb geleerd dat het oké is om mijn kwetsbaarheid te laten zien en dat ik het niet hoef weg te stoppen als ik word geraakt. En daarmee wil ik andere vrouwen inspireren. Die mannen redden zich wel in de wereld. Vrouwen cijferen zichzelf zo vaak weg. En dat hoeft niet, daarmee doe je jezelf tekort. De wereld heeft meer vrouwelijke energie nodig, meer liefde.
En die liefde wil ik doorgeven. Omdat ik een instrument ben van het universum. En omdat mijn eigen ervaring me heeft gemaakt tot wie ik ben, wil ik er zijn voor vrouwen met een soortgelijke ervaring.

– Irene Otto –

Workshop Leer je lichaam weer vertrouwen

In één dag naar meer verbinding met jezelf

Luchtig

We gaan aan de slag op een luchtige manier, met speelse oefeningen. Want plezier maken mag.

Kleinschalig

Je veilig voelen staat bij mij voorop, daarom zijn we met een kleine groep van maximaal 5 deelneemsters.

Ontmoeten

Voel je gesteund door andere vrouwen die begrijpen wat je hebt meegemaakt en hoe je je soms voelt.

Leer je lichaam weer vertrouwen

Zaterdag 6 juli 2024

van 11:00 tot 16:00 uur

Suzan over haar deelname aan de workshop

“Voor ik me inschreef voor de workshop twijfelde ik even. Mijn misgelopen zwangerschap was alweer een tijdje geleden. Zou deze dag niet weer van alles oprakelen? Aan de andere kant had ik ook wel erg de behoefte om anderen te ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt. Ook al heb ik veel lieve mensen om me heen, je echt begrepen voelen kan lastig zijn. Eenmaal onderweg naar de workshop kwam de twijfel weer. Kan ik mijn verhaal wel delen met wildvreemden?

Die zorg verdween bij binnenkomst. De fijne begeleiding van Irene zorgt voor een ongedwongen sfeer, en door de kleine groep voelde ik me snel op mijn gemak.
Er is onderling meteen zoveel erkenning en begrip. Je deelt hetzelfde verdriet en kent dezelfde onzekerheden en obstakels.

Ook al is het af en toe nog steeds lastig, de workshop heeft zeker geholpen mijn verdriet een plekje te geven.”

Isabel over deze workshop

“Ik vond het spannend om naar de workshop te gaan omdat ik niet wist wat voor groep vrouwen ik daar zou aantreffen. Doordat het in Ede werd gehouden was ik nog een kleine beetje bang dat het misschien een christelijke insteek zou hebben (maar dat kon ik me bijna niet voorstellen na het zien van de website van Praktijk Janna)

De workshop was ontzettend prettig en heeft mij rust gebracht. De dames waren allemaal aardig en begripvol en gingen heel goed met elkaar om.
Irene wist meteen een respectvolle sfeer neer te zetten en heeft vervolgens door de afwisseling in oefeningen een hele diverse dag aangeboden. Er was genoeg ruimte om je eigen verhaal te doen en ook in de pauzes informeel te vragen en kletsen met de andere meiden.

Deze dag heeft mij het gevoel gegeven dat ik niet de enige ben die met verdriet over herhaalde miskramen rondloopt en dat het normaal is om van het verlies van een prille zwangerschap behoorlijk geraakt te zijn. Ook leerde ik dat iedere persoon met het miskraamverdriet op haar eigen manier omgaat, maar ook dat bij iedereen dezelfde angsten en zorgen een keer voorbij zijn gekomen in je hoofd. De tips en adviezen van de andere dames hebben me verrijkt en steun gegeven om met mijn eigen verdriet om te kunnen gaan.

Ik heb de workshop ervaren als een uitlaatklep voor mijn verdriet en gedachten. Er was na afloop genoeg mogelijkheid om opvolging te geven doordat Irene meer coaching kan bieden en er ook allerlei boeken worden getoond en geadviseerd. Maar het is ook prima dat je na de middag je eigen pad bewandelt en geen verdere opvolging verlangt.
Eigenlijk vond ik het gewoon een hele nuttige en fijne dag die ik iedereen kan adviseren die even vast loopt met haar verdriet na een miskraam.”

Tritia over haar ervaring

“Na verschillende moeilijke en traumatische momenten die we op ons pad van de kinderwens gehad hebben ben ik op zoek gegaan naar manieren hoe ik weer ik kon worden. Ik heb ademhalingstherapie gehad van een psychosomatisch fysio, een psycholoog in de arm genomen en in september een dag naar Irene geweest voor de workshop om weer te leren vertrouwen op je lichaam.

Ik vond de workshop erg verfrissend. Ik had verwacht dat we alleen maar zouden praten met lotgenoten maar dat was het absoluut niet. Verassende opdrachten om weer één te worden met je lichaam, te leren uit je hoofd te gaan. Ikzelf heb na de workshop veel van de oefeningen thuis gedaan en merk dat ik meer “los” durf te laten en meer durf te vertrouwen op de signalen van mijn lichaam.

Irene zelf is een warme vrouw die erg open is, en dat merk je ook direct wanneer de workshop begint. De dames absorberen dat en er ontstond bij ons een hele plezierige en vertrouwde omgeving. Met één van hen heb ik nog steeds contact!”

Wat Jelena zegt over de workshop

“Voor ik me inschreef twijfelde ik of het voor mij persoonlijk niet wat te zweverig zou zijn, te veel praatgroep, maar dat bleek gelukkig niet het geval. Na wat reviews te hebben gelezen dacht ik, dit kan misschien toch wel wat zijn, dus heb ik me ingeschreven.

De workshop heeft me meer opgeleverd dan ik had verwacht, ik vond het heel prettig dat het zo praktisch is ingericht. Irene reikt je verschillende handvatten aan om te onderzoeken wat werkt voor jou. Ik heb gemerkt dat ik het heel fijn vind om met de ademhalings- en die lichaamsoefeningen met je lijf bezig te zijn en zo die energieflow weer op gang te krijgen.

Door de oefeningen realiseerde ik me pas wat er allemaal is aangedaan in mijn lijf, los van de miskraam. Je doet zo’n vruchtbaarheidstraject tussen de bedrijven door, maar waar je het voor doet is wel iets heel groots. Het is het belangrijkste in je leven op dat moment, daar ga je dan wel heel snel aan voorbij inderdaad als je alleen maar op die medische kant blijft zitten. Nu ik het derde traject ben ingegaan, kan ik er met meer bewustwording en tijd voor mezelf in staan. Mocht de uitkomst niet positief zijn, kan ik er hopelijk wat beter mee omgaan, dat heeft de workshop me ook gebracht.

Het contact met de anderen was heel waardevol: normaal zie ik medelijden op het gezicht van anderen als ik erover praat, maar nu zag ik herkenning bij de rest en dat voelt zó fijn. De lunch tussendoor vond ik een leuk moment, om even op een andere manier met elkaar samen te zijn was ook heel prettig.

Juist die vrouwen die te snel door zijn gegaan en niet de tijd hebben genomen voor zichzelf zou ik deze workshop willen aanraden, want zo’n vrouw ben ik en voor mij was het in ieder geval heel waardevol. Dus juist als je denkt ‘Is dit wel iets voor mij, kan ik het niet zelf’ helpt het je om stappen te maken in je proces.”

Hoe Jeanine deze workshop heeft ervaren:

“Ik had al vaker gekeken om eens een keertje naar deze workshop te komen, maar het elke keer was de afstand toch een beetje een drempel voor mij. En ook de ‘waan van de dag’ moet ik zeggen: je leeft je leven, met werk en daaromheen ook gewoon druk en daardoor verdween het een beetje naar de achtergrond. Maar nu het [vanwege de corona maatregelen] online was, viel dat bezwaar weg. Deze workshop sprak me heel erg aan, omdat het precies is wat ik nodig heb om weer verder te gaan en ik probeer ook weer wat positiever naar de toekomst te kijken, waarbij ik het soms wel lastig vind om meer vertrouwen te hebben.

Meedoen was voor mij heel waardevol. Er was meteen vertrouwen onderling, met Irene en met de andere dames.
Na al die jaren liep ik toch nog wel steeds met bepaalde dingen rond, waarvan ik dat met bijna niemand kon delen, er was bijna niemand die dat snapte. Hier kon ik dat delen en heb ik me beter begrepen gevoeld in een paar uur dan alle gesprekken met maatschappelijk werkers in de afgelopen jaren. Niets ten nadele van die maatschappelijk werkers, maar zij hadden verder zelf geen ervaring met miskramen, en dat merk je.

De afwisseling in de workshop was prettig, de fijne meditaties, de mooie muziek, fijn om daar gericht mee bezig te zijn, en ik werd er wel door geraakt. Het is goed om die emotie er gewoon te kunnen laten zijn. Verder ben ik gaan inzien dat communicatie heel erg belangrijk is, sowieso ook binnen mijn relatie. En hield ik een kaarsje branden e.d. om mijn ongekende kindje te herdenken eerder een beetje van me af, nu heb ik gemerkt dat dat toch wel fijn is en wil ik daar wel meer aandacht aan besteden.

Dit had voor mij zelfs wel vaker gemogen. We hebben dan nog een keer een terugkommiddag als het hele coronagedoe voorbij is, maar voor mij had het ook gerust een x aantal weken kunnen duren, als een soort van cursus. Deze workshop kan ik dan ook aan iedereen aanraden die met een misgelopen zwangerschap te maken heeft gehad.”

Leer je lichaam weer vertrouwen

Zaterdag 6 juli 2024
Workshop volgende keer in maart

Kun je niet op 6 juli? De volgende workshop is naar verwachting in oktober 2024. Een datum is nog niet gepland, ik kan je al wel op de wachtlijst plaatsen.

Wil je op de wachtlijst, heb je vragen of twijfel je ergens over? Mail dan naar info@praktijkjanna.nl

Wat Lisette zegt over de workshop

“Ik had net gehoord dat er (weer) iemand in mijn omgeving zwanger was en voelde me heel ellendig. Precies op dat moment kwam er een bericht over deze workshop langs op Facebook.
De herkenning vond ik heel erg fijn, dat je weet dat je niet de enige bent die dit soort dingen meemaakt. De aandacht voor elkaar en je verhaal kunnen delen in een kleine groep was erg prettig.
Maar ook de oefeningen, dat doe ik normaal nooit, maar je komt zo even heel dicht bij jezelf. Ik heb ervaren dat het mij heel goed helpt om even die rust te pakken, daar ben ik me door de workshop meer bewust van geworden.

Ik ben blij dat ik het mezelf heb gegund om er even iets mee te doen en aan de workshop deel te nemen. Soms zit je gewoon vast in je eigen emotie en dan heb je even iets van buitenaf nodig om er net weer anders naar te kunnen kijken. Vrouwen die even met zichzelf in de knoop zitten zou ik het zeker aanraden om mee te doen.”

Gerdien over ‘Leer je lichaam weer vertrouwen’

“Van tevoren had ik wel wat twijfels. Ik vroeg mij af of ik nog wel in de juiste groep zat. Ik heb 2 x een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad, waardoor ik nu geen kans meer heb op een natuurlijke zwangerschap.
Ik heb toch besloten om mee te doen met de workshop en vond het een fijne dag. De workshop verloopt op een vertrouwelijke en ontspannen manier. Je deelt en herkent veel dezelfde gevoelens bij het missen van je ongekende kindje(s). Het is fijn om te delen, want andere deelneemsters zitten natuurlijk ook met verdriet, gemis, het verlangen is hetzelfde.

Irene zorgde voor een gezellige sfeer en zeker door het kleine groepje was er vrij snel vertrouwen en voelde ik me op mijn gemak. Het had wat mij betreft best langer mogen duren.
Veel van de oefeningen spraken me aan. Vooral de oefening om bij je gevoel te blijven vond ik een hele goede, om daar wat krachtiger in te zijn. Bijvoorbeeld het gaan naar een kraambezoek of babyshower. Als je gevoel zegt dat je niet moet gaan, doe het dan niet. Soms laat je je toch overhalen, doordat een ander vindt dat het wel kan, of dat je het los van elkaar moet zien. Blijf vooral naar je eigen gevoel luisteren en laat je niet overhalen.

Als je het vertrouwen in je lichaam kwijt bent na een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap of als je voor vruchtbaarheidsbehandelingen in aanmerking komt zou ik de workshop zeker aanraden. Juist voor mensen die er minder makkelijk over praten en denken dat ze het alleen wel aankunnen. Het is fijn te weten dat je niet de enige bent.”

Anniek over haar deelname aan de workshop

“Ik heb meegedaan aan de workshop als verdieping bij het online programma en moet zeggen dat ik het van te voren wel heel spannend vond. Je bent wel weer de hele middag met je miskraam bezig en ik was een beetje bang dat dat heel confronterend zou zijn.

Het was een hele bijzondere ervaring, het voelde eigenlijk vanaf het eerste moment ook gewoon goed. De oefeningen waren fijn om te doen, ik merkte dat mijn lijf heel erg rustig en ontspannen werd.
Het was ook fijn om te merken dat anderen met dezelfde soort gevoelens zitten. Om even op een niet al te zware manier met je lijf bezig te zijn, en ook gewoon ruimte te hebben voor de lach en de traan. Want het is helemaal niet erg om geraakt te worden.
Ik was er een paar dagen echt vol van na die tijd. De dag erna heb ik een aardig eind over het strand gelopen en bedacht ik me dat ik me eindelijk af en toe weer normaal voel en dat is fijn. Wat ik ook fijn vind om te merken is dat door de workshop mijn basisenergie weer omhoog gaat.

Als je twijfelt over je lichaam of over je vrouwelijkheid of als je boos bent op je lichaam dan moet de workshop zeker doen. Ik wil hem zelf ook nog wel een keertje doen!”

Vera over haar ervaring met deze dag

“Ik heb de workshop gevolgd in combinatie met een aantal gesprekken bij Irene en die combinatie was voor mij perfect. Wat mij triggerde om aan de workshop mee te doen was dat, naast de diepte ingaan, het allemaal niet te zwaar hoeft te zijn, dat er ook ruimte is voor luchtigheid.

De verhalen van de anderen vond ik fijn om te horen, daar haal je zelf veel uit, maar ook de praktische oefeningen en de verhalen, muziek en gedichten ter inspiratie brengen je ook weer verder, dus dat vond ik heel fijn. Wat ik bijzonder vond was het verschil in typen vrouwen die bij de workshop waren. Dat zegt voor mij iets over hoe allround Irene is, want anders dan voelt niet iedereen zich prettig daar.

De workshop heeft mij een inzicht gegeven dat ik echt daarna dacht van: Wow, fijn! En de gesprekken hebben me heel erg geholpen in een stukje persoonlijk heel dicht bij mezelf komen en voelen en dat gevoel te erkennen. Die combinatie heeft me echt verder geholpen en rust gegeven.”

De kleine lettertjes

N

Wanneer je op de link klikt kun je je gegevens invullen en daarna kom je in een beveiligde betaalomgeving.

N

Zodra je hebt betaald is je inschrijving definitief. Verdere informatie ontvang je via de mail.

N

Annuleren is mogelijk tot 48 uur voor aanvang, je krijgt dan je investering teruggestort onder aftrek van € 7,50 administratiekosten. Wanneer je annuleert binnen 48 uur voor aanvang van de workshop vindt geen terugbetaling plaats. Wel kun je iemand anders in jouw plaats laten deelnemen.

N

Wanneer een geplande workshop, om wat voor reden dan ook, niet door kan gaan heb je de keuze om je hele investering terug te krijgen of deel te nemen aan een volgende workshop.

Leer je lichaam weer vertrouwen

In één dag meer rust rond je miskraam