Praktijk Janna begeleidt vrouwen die voortijdig in de zwangerschap afscheid hebben moeten nemen van hun kindje

Wanneer je zwangerschap eindigt in een miskraam, je hebt moeten kiezen voor het afbreken van de zwangerschap, je kindje (veel) te vroeg en stil geboren wordt of tijdens of kort na de bevalling overlijdt, moet je afscheid nemen van alle verwachtingen en ideeën die je had over jullie toekomst samen. Veel vrouwen die dit overkomt vinden het moeilijk om de draad weer op te pakken en verder te gaan.

Herken jij jezelf in één van de volgende situaties?

• Je partner gaat er heel anders mee om dan jij.

Hij zoekt afleiding in zijn werk en praat er liever niet veel over, terwijl jij juist veel wilt praten. Het blijkt moeilijker dan verwacht om elkaar te steunen. Jullie begrijpen elkaar al snel verkeerd, wat leidt tot irritaties en je lijkt uit elkaar te groeien. Alsof je allebei op je eigen eiland zit en elkaar niet kunt bereiken.

• Je hebt het idee dat je omgeving je niet begrijpt.

Sommige mensen willen je verdriet wegnemen met goedbedoelde maar voor jou pijnlijke opmerkingen en anderen doen alsof er niets gebeurd is en praten er overheen. Intussen loop jij alleen rond met je verdriet.

• Je gezin is nog niet compleet, maar je weet niet of je nog een keer zwanger durft te worden.

Je voelt je in de steek gelaten door je eigen lichaam, wat als het weer misgaat, kun je dat wel aan? Tegelijk wil je nog steeds heel graag een kind, dat verlangen wordt niet minder. Je wilt alleen niet steeds zoveel verdriet. Het maakt je bang en onzeker.

• Je bent weer zwanger en kunt niet echt blij zijn.

Je voelt je onzeker en bent voortdurend onrustig en alert op ieder ‘signaal’ van je lichaam. Je bent bang dat het weer fout zal gaan en hebt moeite om je aan dit nieuwe kindje te hechten.

• Je vraagt je af of het wel normaal is dat je er zo’n last van hebt.

Je emoties vliegen alle kanten op, het lijkt soms wel of je gek wordt. Je zoekt naar verklaringen waarom het mis ging, of je iets had kunnen doen om het te voorkomen en waar je kindje nu is. Je wilt weten hoe anderen hiermee omgaan en hoe zij dit een plek geven.

Mijn begeleiding is bij uitstek geschikt voor vrouwen die:

• Willen groeien aan hun verlies
• Bereid zijn naar zichzelf en hun verdriet te kijken
• Openstaan voor nieuwe ervaringen

Kun jij een steuntje in de rug gebruiken om je verdriet een plek te geven?
Hier lees je meer over mijn aanpak.

‘Het is niet de tijd die geneest, maar wat men doet met de tijd.’ (Manu Keirse)