Hoeveel miskramen per jaar

Hoe vaak komt een miskraam eigenlijk voor?

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor miskramen en de impact daarvan in de media. En omdat ik me al jaren betrokken voel volg ik het onderwerp miskramen natuurlijk altijd met belangstelling in de media.
Daarbij zie ik allerlei verschillende cijfers en percentages langskomen. De ene keer wordt 10% genoemd, de andere keer 15%…

Even een greep uit wat ik onlangs voorbij heb zien komen:
“10 tot 25% van zwangerschappen resulteert in miskraam”

“Een op vier zwangerschappen eindigt in een miskraam.”

“alleen al in ons land rond de 25.000 miskramen per jaar”

Het aantal miskramen in Nederland wordt niet geregistreerd

Wist je dat miskramen in Nederland helemaal niet worden bijgehouden? Dat vind ik best schokkend voor een gebeurtenis die zo vaak voorkomt.

Praktisch gezien is het natuurlijk best lastig om dat centraal te registreren. Sommige vrouwen die pril een zwangerschap verliezen hebben zich nog niet bij een verloskundige gemeld, dus dat aandeel is onzichtbaar.
Ook is onzichtbaar als een zwangerschap al heel kort na de bevruchting eindigt, dus nog voor je menstruatie. Dan wist je helemaal niet dat je zwanger was.
Dit is door de jaren heen wel veranderd. We kunnen steeds vroeger testen, zwangerschapstest zijn tegenwoordig zo gevoelig dat je vaak al voor je verwachte menstruatie een test kunt doen en dus al weten dat je zwanger bent. Dan heeft het vanzelfsprekend meer impact als het misloopt. Als je de mogelijkheid niet had om te weten dat je al zwanger bent had je het misschien als een verlate menstruatie ervaren.

Aan de andere kant zegt het ook iets over hoe ‘belangrijk’ het in de samenleving gevonden wordt. Als je het niet meet is het er niet…
Hoe zit het nou? Hoeveel miskramen zijn er dan per jaar?

Hoeveel miskramen zijn er per jaar?

Even terug naar de cijfers.
In 2012 schreef ik mijn scriptie over rouwen om een miskraam en daarbij heb ik ook onderzocht hoe vaak het voorkomt. Annemarie van der Meer noemt in haar boek ‘Ongekend verlies’ 15% van de zwangerschappen en ook bij Freya vindt je dit getal.
In een onderzoek van The Lancet uit 2021 maakten de onderzoekers de inschatting dat 10,8% van de vrouwen ooit werd geconfronteerd met het verlies van een zwangerschap. Nu is dat een wereldwijde schatting, op basis van gemiddelden. Wij zijn in Nederland gemiddeld wel ouder als we moeder worden, en met het stijgen van je leeftijd wordt het risico op een miskraam ook groter. Daarom kies ik er toch voor om nog steeds van 15% van de zwangerschappen uit te gaan.

15% is ongeveer 1 op de 7. En omdat de meeste gezinnen uit meer dan 1 kind bestaan, kom je dan uit op ongeveer 1 op de 4 vrouwen die in haar leven te maken krijgt met een miskraam of soms meerdere.

Waar komen dan die verschillende cijfers vandaan?

Daar ligt een misverstand of denkfout aan ten grondslag.
Het aandeel miskramen op het aantal zwangerschappen is niet hetzelfde als het aantal VROUWEN dat een miskraam krijgt.

Als 10% van de zwangerschappen van vrouwen tussen de 30 en 34 uitloopt op een miskraam, is dat niet hetzelfde als dat 1 op de 10 vrouwen een miskraam krijgt. De meeste vrouwen krijgen natuurlijk meerdere kinderen en de gemiddelde leeftijd waarin we kinderen krijgen wordt steeds hoger.
De gemiddelde leeftijd waarop Nederlandse vrouwen in 2021 hun eerste kind krijgen is 30,3 jaar. En dat is de EERSTE, dan is het gezin voor de meeste mensen nog niet compleet. Wanneer je 2 kinderen hebt, of 3, is de kans dat er een miskraam bij is geweest dus veel groter dan die 15%.

In 2021 zijn er ongeveer 31.500 miskramen geweest

In 2021 waren er 178.506 geboortes. [CBS, 2022] Als 15% van de vastgestelde zwangerschappen eindigt in een miskraam, komen die 178.506 geboortes dus uit 85% van de zwangerschappen. Dat kun je omrekenen (178.506/0,85) naar 210.007 vastgestelde zwangerschappen. Dat betekent dat er in 2021 (210.007 – 178.506) zo’n 31.500 miskramen zijn geweest.
Ook al ben ik er inmiddels mee bekend, toch vind ik het nog altijd een groot aantal. 31.500 stellen, en dat ieder jaar opnieuw…

Ongeveer 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in een miskraam

Dus onthoud maar: ongeveer 1 op de 7 vastgestelde zwangerschappen (15%) eindigt in een miskraam. En ongeveer 1 op de 4 vrouwen krijgt in haar leven een miskraam, of soms meerdere.

Gelukkig komen de meeste vrouwen er zelf weer bovenop. Toch heeft naar schatting 15 tot 20% niet het gevoel er zelf goed uit te komen. Dus als jij daar last van hebt, ben je niet de enige, al kan het heel eenzaam voelen.

Wil je er graag eens met mij over praten? Neem contact met me op voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek.
Ik ben er voor je en ik luister naar je.

Ook interessant:

Hanneke dacht: we doen even een IVF-traject en dan ben ik meteen zwanger

Hanneke dacht: we doen even een IVF-traject en dan ben ik meteen zwanger

Hanneke is jarenlang ziek geweest door een darmziekte die littekenweefsel en herhaaldelijke cystes op de eierstokken veroorzaakte. Als de ziekte eindelijk rustig is, willen haar man en Hanneke niks liever dan aan een gezin beginnen. 10 maanden verder horen ze van haar gynaecoloog dat er maar een hele kleine kans is dat ze zelfstandig zwanger kan worden.
Ze worden meteen doorverwezen naar het AMC voor een IVF-traject.

Hanneke dacht: we doen even een IVF-traject en dan ben ik meteen zwanger

Lees verder

Marieke gooide na 2 miskramen haar leven over een andere boeg

Marieke gooide na 2 miskramen haar leven over een andere boeg

Marieke heeft tot haar 35e eigenlijk nooit echt een kinderwens. Ze heeft op dat moment haar eigen sportschool, sinds een jaar een leuke vriend en geniet erg van haar vrijheid. In november 2020 begint er toch opeens iets te kriebelen. Het lijkt haar leuk om voor een kindje te gaan samen.
Ze krijgt 2 keer een miskraam en merkt al snel dat er weinig over wordt gesproken terwijl zij gelooft in ‘Delen is helen’. Op haar Instagram @sterrenstory deelt ze haar verhaal op een open manier. Met natuurlijk verdriet, maar ook met de nodige humor. Na haar miskramen gooide ze haar leven over een andere boeg. In de serie 1 op de 4 deelt ze graag haar verhaal zodat anderen zich erin kunnen herkennen of er steun uit kunnen halen. Lees verder

Joyce kreeg een miskraam en curettage in coronatijd

1 op de 4… Dat ben ik: Joyce kreeg een miskraam en curettage in coronatijd

Joyce is 33 en werkt als leerkracht in het secundair onderwijs in België. Joyce kreeg een miskraam en curettage in coronatijd, wat betekende dat haar partner er niet bij kon zijn in het ziekenhuis. Ze vertelt graag haar verhaal zodat anderen zich erin kunnen herkennen en er steun uit kunnen halen.

Joyce kreeg een miskraam en curettage in coronatijd

Sinds mijn 29e werk ik als leerkracht en de keuze om zwanger te worden was voor mij niet vanzelfsprekend. Ik wou absoluut een vaste benoeming voor ik aan kinderen begon, maar de tijd begon weg te tikken. Toen ik op mijn vierde school begon (de school waar ik nu nog steeds werk), was ik het wachten beu. Ik werd dat jaar 33 en zou nog minstens twee jaar moeten wachten voor ik aan kinderen kon beginnen als ik een vaste benoeming wou. Dat zag ik niet zitten. Lees verder