1 op de 4… Dat ben ik: het verhaal van Saskia

Saskia is 41 jaar en werkt als zzp-er in de Postmortale Zorg. Ze maakt sterrenmandjes en helpt mensen met het opbaren van hun kindje in zo’n sterrenmandje. Ze is daar niet zomaar toe gekomen. Saskia heeft zelf 5 miskramen en een vroeggeboorte meegemaakt en wil nu anderen geven wat zij heeft gemist.

Wat ik heb gemist hoeft een ander niet te missen

Het begon allemaal op de eerste verjaardag van mijn zoontje Damian
Op zijn verjaardag kwam ik erachter dat ik zwanger was
Perfecter kon het niet
Helaas was de blijdschap van korte duur 2 weken later een miskraam in de 6e week van de zwangerschap Lees verder

1 op de 4… Dat ben ik: het verhaal van Manon

Dat zwanger worden niet vanzelf zou kunnen gaan, daar had Manon (27) nog wel rekening mee gehouden. Al jaren had ze last van een onregelmatige cyclus, de huisarts had al gewaarschuwd dat het niet vanzelf zou kunnen gaan. Toen Manon en haar man begonnen met proberen waren ze dan ook blij verrast toen de eerste ronde meteen raak was.
Waar ze geen rekening mee had gehouden, ondanks dat je vaak hoort dat miskramen regelmatig voorkomen, was dat een miskraam ook bij haar zou kunnen gebeuren. En dat was nog maar het begin van het begin van hun jarenlange traject naar een eerste kindje.

Dat een miskraam zo ingrijpend was had ik nooit kunnen bedenken

Lees verder

Boekrecensie Onbeperkt vruchtbaar Larissa Pans

Boekrecensie: Onbeperkt vruchtbaar van Larissa Pans

Maakbare wereld, maakbare kinderwens?

Onze wereld, en ook onze kinderwens, lijkt steeds maakbaarder te worden. Als je maar hard genoeg je best doet kun je alles bereiken. Toch?
Ook een gezin lijkt maakbaar geworden, je wilt geen kind dus gebruik je anticonceptie. Stop je daarmee dan krijg je een kind, denken we.

En als dat niet lukt? Dan zijn er behandelingen mogelijk, waarmee zelfs je vruchtbaarheid maakbaar lijkt te zijn geworden. In 1978 kwam de eerste IVF-baby ter wereld en daarna is er nog een breed scala aan mogelijkheden bij gekomen. Met (onder andere) IUI, ICSI, embryoselectie, eiceldonatie, draagmoederschap kan er steeds meer. En waar we in Nederland strenge regels hebben, is er over de grens soms meer mogelijk. Het lijkt wel of we onbeperkt vruchtbaar zijn. Lees verder

1 op de 4… Dat ben ik: het verhaal van Nina

Nina is 26 jaar en werkt parttime als administratief medewerker. Ze houdt van leuke dingen doen met vrienden zoals bordspellen spelen en realityseries kijken. Ze heeft al vanaf heel jong een kinderwens en heeft samen met haar man een dochter van bijna 4 jaar. Bij de wens voor een tweede gaat het echter niet meer zo gemakkelijk.

Praten over je miskraam helpt echt

Van onze dochter waren we na een paar maanden al zwanger, en die zwangerschap en bevalling verliep zonder klachten. Echt een droom om daar zo van te genieten.
De keuze om voor een tweede te gaan was toen snel gemaakt. We zijn verhuisd naar een groter huis en zijn serieus gaan nadenken samen wanneer gaan we het weer proberen. Want de vorige keer ging het zo makkelijk. Lees verder