Geef de liefde voor je kindje de ruimte en breng weer rust in je leven

Voor je besluit met mij in zee te gaan wil je natuurlijk wel weten wat dat je brengt.

Lees op deze pagina welke resultaten je kunt verwachten van mijn dienstverlening, mijn uitgangspunten in de begeleiding, mijn werkwijze en wat mij anders maakt dan andere hulpverleners.

Ik help je het volgende te bereiken:

• Jij en je partner zijn elkaar tot steun.

Jullie hebben allebei de ruimte voor je eigen proces. Jullie vullen elkaar aan en jullie band wordt hechter en sterker.

• Je ervaart steun van de mensen die belangrijk zijn voor jou.

Je kunt inschatten bij wie en wanneer openheid over je gevoelens en je verdriet gepast en zinvol is. Je bent in staat om flexibel te reageren wanneer zich voor jou pijnlijke situaties voordoen. Zo heb je zelf invloed op de mensen in je omgeving.

• Je voelt je sterk genoeg om te kunnen beslissen of je opnieuw zwanger wilt worden.

Je voelt je weer verbonden met je lichaam en staat stevig in je schoenen. Je luistert naar je gevoel en volgt je hart op weg naar een besluit waar je achter kunt staan en dat bij jou (en je partner) past. Je hebt het vertrouwen dat, wat de toekomst je ook brengt, jij het aankunt.

• Langzaam maar zeker kun je ook blij zijn met het kindje dat nu in je groeit.

Ook al kun je niet meer onbezorgd zwanger zijn, naast je verdriet en je angsten komt er ook ruimte voor blijdschap en nieuwsgierigheid naar dit kindje. Je krijgt weer vertrouwen in je lichaam en gaat je verbinden met je nieuwe kindje.

• Je bent niet vergeten wat er is gebeurd, maar hebt het geïntegreerd.

Je draagt de ervaring met je mee op een manier die bij jou past en bent hierdoor gegroeid als mens. Je bent meer heel, bent een completer en sterker mens geworden en je gaat met een grotere draagkracht je weg door het leven.

Mijn uitgangspunten in de begeleiding:

Verlies van een kind tijdens de zwangerschap, hoe pril ook, is een ingrijpend verlies. Ook al heb je je kindje niet gekend, het is jouw kindje en het hoort erbij. Op ieder ingrijpend verlies volgt rouw, dat geldt ook voor verlies van je kindje tijdens de zwangerschap. In onze samenleving wordt het vaak niet zo gezien, maar erkenning dat dit een betekenisvol verlies is, óók bij een prille miskraam, is belangrijk voor jou om te kunnen helen.

Jij bent uniek en jouw verlies dus ook. Alles wat je voelt, denkt en ervaart mag er zijn. Ik werk met wat er is, vanuit het hier en nu. Dat houdt in dat we onderzoeken wat er zich op dit moment voordoet. Jij bepaalt het tempo en houdt zelf de regie. Ik kan niets voor je oplossen, maar wel samen met jou zoeken naar de mogelijkheden.

Contact met lotgenoten is heel belangrijk bij jouw verdriet.
Lotgenoten kennen het oergevoel van moeder willen zijn en weten hoe diep dat kan zitten. Als je een soortgelijke ervaring hebt meegemaakt geeft dat veel herkenning, steun en verbinding. Door het ervaren van steun kun je je verlies beter dragen, de last wordt minder zwaar wanneer je die kunt delen.

Je kunt je verdriet leren dragen op een manier die bij jou past. Je kunt niet vergeten wat er is gebeurd, daarvoor ben je er te diep door geraakt. Je staat voor de taak het te integreren. In je verlieservaring ligt een mogelijkheid tot persoonlijke groei. Wanneer je het kunt integreren, word je een completer mens, en ga je met grotere draagkracht verder in je leven.

Mijn werkwijze:

Ik nodig je uit je gevoelens en emoties te onderzoeken. Ik luister naar je, open en zonder oordeel. Ik geef je de ruimte om te voelen wat er is, om stil te staan bij je gevoelens. Samen onderzoeken we wat het voor jou betekent. Zo komt er ruimte om je verlies aan te kijken.

Ik steun je met praktische tips. Hierbij kun je denken aan tips over hoe je met je omgeving kunt omgaan, over de verschillen tussen mannen en vrouwen in het omgaan met verlies en over wat kan helpen om het voor jou een plekje te geven.

Ik bied je lichaamsgerichte oefeningen om je weer lekker in je vel te gaan voelen en thuis te komen in je lichaam. Op deze manier kun je uit je hoofd komen en kom je meer in contact met je intuïtie. Er komt weer ruimte voor plezier en beweging naast de zwaarte van je verdriet.

Ik spreek ook je onderbewuste aan met behulp van muziek, zang en dans, verhalen en gedichten enz. Het lichte en speelse zorgt voor beweging en ontwikkeling, het brengt je meer in balans en je kunt een stap gaan zetten in je persoonlijke groei.

Ik organiseer supportgroepen. In een supportgroep ga je de steun van lotgenoten ervaren en kun je ervaringen met elkaar delen. Deelname aan een supportgroep is één van de mogelijkheden, de keuze om hieraan deel te nemen is helemaal aan jou.

Wat maakt mij uniek:

Ten eerste natuurlijk mijn specialisatie. In onze samenleving heerst nog vaak het idee dat het verliezen van je kind tijdens de zwangerschap geen ingrijpend verlies zou zijn. Het is belangrijk dat hier meer aandacht voor komt en erkend wordt dat dit wel degelijk een ingrijpend verlies is, daar zet ik me met hart en ziel voor in.

Het heeft mij persoonlijk geraakt en daarnaast heb ik me ook professioneel in het onderwerp verdiept. Ik zie vaak dat ook anderen hier moeite mee hebben en ben gedreven om de ervaring en inzichten die ik heb opgedaan door te geven, om hen zo te steunen en begeleiden.

Ik ben nuchter én gevoelig. Ik vertrouw op mijn innerlijke wijsheid, volg mijn intuïtie en blijf tegelijk met beide benen op de grond. Ik combineer kennis van psychologische theorieën met benaderingen die het lichaam en het onbewuste aanspreken. Hoofd, hart en lichaam zijn met elkaar verbonden en zijn gelijkwaardig aan elkaar. Ik zet ze zelf alle drie in en benader ze ook bij jou alle drie.

Lees hier verder over mijn verschillende vormen van begeleiding.