Help je mee het taboe rond miskramen doorbreken?

Een lege buik

Dinsdag 11 oktober 2005.
De datum die in mijn geheugen staat gegrift.
De dag dat ik was uitgerekend van mijn 2e zwangerschap. En de dag dat ik met een lege buik op mijn werk zat te zuchten. Te zuchten omdat ik niet meer zwanger was. Alweer niet…
Na de eerste miskraam was ik snel weer zwanger en ik was zó blij dat ik op mijn uitgerekende datum niet met een lege buik zou zitten. Maar dat liep dus anders. Want het ging weer mis…
Wat viel het me zwaar, ik moest werken en heb mezelf zuchtend en met pijn in mijn hart door de dag gesleept. Ik hield me groot en probeerde mijn pijn weg te stoppen.

En veel vrouwen doen het op die manier. We stoppen de pijn en het verdriet weg, omdat we door willen, omdat we het achter ons willen laten of omdat we het niet aandurven om het toe te laten.

Je richt je op de toekomst, je wilt weer snel zwanger worden zodat je deze nare ervaring achter je kunt laten. En intussen ben je misschien al een paar maanden verder en ben je nog niet opnieuw zwanger. En elke keer als je weer ongesteld wordt frustreert je dat. En je lontje wordt korter en korter…

Maar op die manier blokkeer je je energie en zet je jezelf vast.
En daar kom je niet uit door te doen alsof er niets aan de hand is en jezelf groot te houden.

Jaar na jaar confronteerde oktober me met wat geweest had kunnen zijn. Dan zat ik niet lekker in mijn vel, voelde ik me leeg en moedeloos. Vaak duurde het even voor ik me realiseerde wat er aan de hand was. Nu, jaren verder, ben ik er oké mee en heb ik mijn manier gevonden om ermee om te gaan.

Oktober: Pregnancy & Infant Loss Awareness Month

In Amerika wordt in oktober aandacht gevraagd voor zwangerschapsverlies en babysterfte, waarbij 15 oktober dan de dag is waarop daar speciaal bij wordt stilgestaan met de Wave of Light. Om 19:00 uur plaatselijke tijd steken mensen over de hele wereld een kaarsje aan voor de ongekende en gemiste kindjes. Door het tijdsverschil gaat er dan een golf van licht over de wereld.

Op mijn tafel staan nu ieder jaar 2 brandende kaarsjes tijdens de Wave of Light.

Ook in Nederland mag wat mij betreft meer gepraat worden over de impact van een misgelopen zwangerschap. Weet je dat 1 op de 4 vrouwen hiermee te maken krijgt in haar leven? Als ik bedenk hoeveel vrouwen dat zijn, dan raakt me dat.
En hoe mooi is het om in oktober, de maand die voor mij dus ook persoonlijk een bijzondere betekenis heeft, iets extra’s te kunnen betekenen voor de vrouwen die hier ook door geraakt zijn.

Iedereen kan helpen het taboe rond miskramen doorbreken

Ben jij die ene in 4?

Doe dan mee aan de Wave of Light en laat het zien. Dat kan door op Facebook in het evenement te laten zien dat je ‘gaat’ en door 15 oktober een foto van je brandende kaarsjes te delen op je Facebook, Instagram en Twitter met #ikhadeenmiskraam #1opde4 en #waveoflight En dat kan ook bij je Facebook-berichten. Zo kunnen we elkaars kaarsjes gemakkelijk opzoeken. Een andere manier om te laten zien dat jij die ene in 4 bent is de Facebook-community Ik had een miskraam leuk vinden en de plaatjes die je daar kunt vinden te delen.

Ben je NIET die ene in 4? Ook dan kun je helpen

Omdat 1 op de 4 vrouwen minstens een keer een miskraam krijgt, moeten er ook vrouwen in jouw omgeving zijn die dit hebben meegemaakt, ook al praten ze er misschien niet over. Door dit artikel te delen met zoveel mogelijk vrouwen help je ook om het onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken.

En heb jij nog behoefte aan een steuntje in je rug?
Voor alle vrouwen die nog met hun emoties worstelen ga ik ook nog iets extra’s doen deze maand.

Oktober. Jarenlang was dit een beladen periode voor mij. En nu is oktober HET moment geworden om iets extra’s te kunnen betekenen voor andere vrouwen. Want samen staan we sterk.

Ook interessant: