Met deze boekjes kun je je kind vertellen over je misgelopen zwangerschap

Als je zwangerschap misloopt, of dat nu is door een miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of omdat je hebt moeten kiezen om het af te breken, raakt dat niet alleen jou en je partner. Het heeft ook invloed op je kind, hoe jong het ook is.

Je kind voelt het als jij verdrietig bent

Want ook al denk je dat ze het niet begrijpen, je kunt verdriet niet bij ze weg houden. Hoe jong ze ook zijn, kinderen voelen het als jij verdrietig bent. En als ze niet begrijpen waarom jij verdrietig bent kunnen ze het op zichzelf gaan betrekken. Je kind kan bijvoorbeeld heel druk worden, of juist teruggetrokken, slecht slapen of plotseling moeilijk doen met eten.

Jij geeft het voorbeeld

Verdriet en dood horen nu eenmaal bij het leven, dat kun niet bij ze weg houden. En door te zien hoe jullie er als ouders mee omgaan leren ze dat ook. Want kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat je doet.
Jij als ouder geeft je kind het voorbeeld hoe ze daarmee om kunnen gaan. Wanneer je niet praat over je verdriet laat je je kind dus eigenlijk zien dat verdriet iets is dat je moet wegstoppen.

Praat erover met je kind

Wil jij dat je kind met kleine en grote verdrietjes bij jou komt, dan zul je er open over moeten zijn en er met ze over praten. En dat geldt net zo goed voor de kinderen die er later misschien nog komen, ook op hen heeft het invloed dat er op een diepere laag meer kindjes bij jullie gezin horen.

Toch kan het soms lastig zijn om als volwassene de goede woorden te vinden, en om aan te sluiten bij de leeftijd en beleving van je kind. Daarvoor zijn kinderboekjes een mooi hulpmiddel. En óók over het mislopen van een zwangerschap zijn mooie kinderboeken te vinden.

Welke boekjes kun je dan met ze lezen?

‘In de zee van mama’s buik’- Leen van den Berg & Femke Gerestein
Dit boek vertelt in metaforen [zonder het woord miskraam te gebruiken] over een miskraam. Het is uitgevoerd met mooie prenten in sepiatinten.

‘Anders’- Elsemiek Corvers en Marleen Oud
Elsemiek kwam zelf voor de keuze te staan om haar zwangerschap af te breken. Ze miste een kinderboek over het onderwerp en heeft zelf dit lieve boekje geschreven. Een mooi boekje voor peuters en kleuters.

‘Ono, een bijzonder broertje’- Hannelore Waeles & Sara Gerard
Ook Hannelore schreef dit boek vanuit haar eigen ervaring. Een prachtig geïllustreerd prentenboek op groot formaat. Ilo krijgt een broertje, Ono, dat stilgeboren wordt. Na een paar dagen is Ono verdwenen en gaat Ilo op zoek naar waar Ono dan is gebleven.

‘Mijn kleine grote broer’ en ‘Mijn kleine grote zus’ – Sofie Buydens & Sanne Ovaere
Dit boekje vertelt op een luchtige en zachte manier over een grote broer of zus die in de wolken een rol speelt in het leven van een kindje. Een mooi boekje om heel jonge kinderen uit voor te lezen. Aanvankelijk was er alleen ‘Mijn kleine grote broer’, later is daar ook een versie met een zus bij gekomen.

Zoek je nog meer boeken, kijk dan ook eens bij kusjeindewind.com en bij in-de-wolken.nl

[De linkjes naar bol.com zijn affiliate links, ik krijg daar een kleine commissie over. Jij merkt hier niets van, de verkoopprijs is voor jou hetzelfde. Wil je dit niet, bestel het dan zonder de link te gebruiken.]

Ook interessant: