waarom hij anders omgaat met een miskraam

5 redenen waarom hij anders omgaat met een miskraam

Een vraag die mij veel gesteld wordt is waarom hij anders omgaat met een miskraam.

Na een miskraam heb je vaak behoefte aan steun en degene bij wie je dit het eerst zoekt is meestal je partner. Je hebt het misschien al gemerkt: elkaar kunnen steunen is in de praktijk niet altijd even makkelijk en zeker niet vanzelfsprekend. Hij gaat er vaak heel anders mee om dan jij. Als jij je door zijn reactie niet gesteund voelt doet dat extra pijn, wat dan weer kan leiden tot onbegrip en irritaties over-en-weer.
Hoe je rouwt om een miskraam is heel persoonlijk en iedereen gaat anders om met zijn of haar verdriet. Wel zijn er in grote lijnen verschillen te zien in hoe mannen en vrouwen ermee omgaan. Door inzicht in het hoe en waarom van die verschillen kun je elkaar vaak al veel beter begrijpen. Hieronder geef ik je 5 redenen waarom hij anders omgaat met een miskraam.

1. Door zijn hormonen reageert hij anders op stress

In stressvolle situaties zorgt de aanmaak van adrenaline en testosteron ervoor dat mannen eerder actief handelen. De vrouwelijke reactie bij stress is zorgen voor anderen en contact zoeken met mensen waarmee je je vertrouwd voelt. Simpel gezegd gaan mannen ‘doen’ bij stress en vrouwen ‘praten’.

2. Emotionele uit-wedstrijd

Een man voelt zich verantwoordelijk en heeft al jong geleerd om flink te zijn. Hij laat zijn verdriet minder vaak zien omdat hij vindt dat hij jouw steunpilaar moet zijn. En jij gaat je dan zorgen maken dat hij er niet over praat…
Nu is hij meestal niet gewend om zijn emoties onder woorden te brengen, dat is het terrein van vrouwen. Ga maar na, meisjes zie je al jong kletsen met elkaar terwijl de jongens fysieke spelletjes en wedstrijdjes doen onderling.
Wanneer je met hem over gevoelens wilt praten voelt dat voor hem niet zo vertrouwd als voor jou. Jij bent op je thuis-terrein terwijl het voor hem eerder voelt als een uit-wedstrijd.

3. Hij hoeft fysiek niet te herstellen

Voor hem gaat het leven al snel weer verder. Hij gaat weer werken terwijl jij nog thuis blijft om fysiek te herstellen. Daardoor heeft hij al snel weer afleiding, en zoals gezegd bij punt 1 is het voor hem prettig om in stressvolle situaties iets te gaan doen, om de adrenaline om te zetten in actie.
Intussen zit jij vaak alleen thuis, zonder afleiding. Behalve dat je je af en toe behoorlijk verdrietig kunt voelen, heb je ook lichamelijke ongemakken die je nog aan de miskraam herinneren.

4. Verschil in de band met het kindje

Door de zwangerschap verandert jouw hormoonhuishouding, je voelt je meestal vanaf het begin van de zwangerschap al anders. Ook de miskraam gebeurt in jouw lichaam. Hij staat er letterlijk naast. Voor hem is het, zeker in het begin van de zwangerschap, veel onwerkelijker. Hij groeit langzaam in zijn vaderschap, de kansen die hij heeft om al een band met jullie kindje op te bouwen zijn veel minder.
Daarnaast is vrouw-zijn in onze cultuur meer geïdentificeerd met moederschap dan man-zijn is met vaderschap. Hierdoor wordt ook nog wel eens vergeten te vragen hoe het met de vader gaat en kan hij zich juist in de kou voelen staan.

5. Een miskraam beïnvloedt ook jullie intieme relatie

We praten er vaak niet gemakkelijk over, toch is seksualiteit belangrijk voor de intimiteit in de partnerrelatie. En ook op dit gebied verschillen mannen en vrouwen van elkaar. Mannen ervaren intimiteit meer in de seks, terwijl vrouwen vaak eerst de intimiteit nodig hebben om tot seks te kunnen komen.
Door de miskraam kan het ook moeilijk zijn geworden om onbevangen te vrijen. De lichaamsdelen die hier een grote rol in spelen herinneren je ook aan de miskraam. Daarbij komt het regelmatig voor dat het bloedverlies waarmee de miskraam zich aankondigde, op gang kwam na een orgasme (wat overigens nooit de oorzaak van de miskraam is). Dat maakt het vaak nog extra beladen.

Rouw is persoonlijk, dus ook waarom hij anders omgaat met een miskraam

Dit zijn algemene redenen waarom hij anders omgaat met een miskraam. Ze gelden niet voor iedereen en ook niet in dezelfde mate. Er zijn altijd uitzonderingen, maar dit zijn gebieden die veel invloed hebben en waar vaak dezelfde patronen herkenbaar zijn bij verschillende stellen. Zoals gezegd, rouw is persoonlijk en iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier.
Probeer de verschillen die er tussen jou en je partner zijn te erkennen en bespreekbaar te maken en heb geduld, met jezelf en met elkaar.

Wil jij graag meer weten over hoe je met de verschillen om kunt gaan?
In het online programma Rust rond je misgelopen zwangerschap is er (onder andere) aandacht voor wat je van elkaar als partners kunt leren en hoe je elkaar meer tot steun kunt zijn, zodat jullie band samen hechter en sterker wordt.
En speciaal voor hem is er nu ook het platform De vergeten vader.

Ook interessant:

2 gedachten over “5 redenen waarom hij anders omgaat met een miskraam

  1. Pingback: Hoe overleef je je uitgerekende datum? | Praktijk Janna

  2. Pingback: Wat kun je leren van Junkie XL en Elvis? | Praktijk Janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *