3 manieren om te leren van de ervaring van anderen na verlies van je kindje

Als je zwangerschap is misgelopen en je afscheid hebt moeten nemen van je kindje heb je vaak behoefte aan herkenning.

Meestal ken je niemand in je omgeving die dit heeft meegemaakt, of misschien ken je wel iemand maar kun je daar niet voortdurend terecht met jouw verdriet en je onzekerheden.
Er spelen allerlei vragen door je hoofd. Is het normaal dat je zo ontzettend verdrietig bent? Hoe kun je hiermee omgaan? Wat is er misgegaan? Waarom is jou dit overkomen? Wordt het ooit beter? Je weet je geen raad en voelt je alleen in je verdriet.
Je zoekt op internetfora en besloten groepen op Facebook. Je vindt hier vaak wel herkenning, maar ook veel verdrietige verhalen van anderen. Als jouw eigen verdriet nog vers is, kan dat soms een beetje teveel zijn en je overspoelen. Als je steun zoekt en graag op een positieve manier geïnspireerd wilt worden ben je van harte welkom in de (geheime) Supportgroep op Facebook. 

Wat je daarnaast goed kan helpen is de ervaring van anderen die deze weg eerder al zijn gegaan. Er zijn verschillende manieren om van de ervaring van anderen te leren, hieronder
worden er drie besproken. Wat voor jou het beste helpt hangt af van je persoonlijke situatie en waar je op dit moment het meeste behoefte aan hebt.

Een heel toegankelijke manier is lezen van de verhalen van anderen.

Dit kan veel herkenning geven, waardoor je je niet meer zo alleen voelt. Je merkt dat je niet de enige bent die dit heeft meegemaakt.
Beschrijvingen van de gevoelens waar iemand anders doorheen is gegaan en hoe hij of zij het verlies van hun kindje heeft ervaren helpen je om je eigen gevoelens, die van tijd tot tijd heel verwarrend kunnen zijn, te herkennen en verwoorden. Waarschijnlijk zonder er heel erg bewust van te zijn, ben je tegelijkertijd ook bezig bent met je eigen verlies.
Het lezen van de ervaringen van anderen kan je bewuste inzichten geven. Als jij worstelt met bepaalde dingen en je komt daarover iets tegen in een boek, kan de manier waarop een ander dat heeft aangepakt een voorbeeld voor je zijn en je weer op weg helpen.
Lezen dat iemand zin heeft kunnen geven aan het verlies van zijn of haar kindje en er anders door in het leven is gaan staan kan jou weer hoop geven voor de toekomst. En hoop is heel waardevol in een periode waarin jouw leven helemaal op zijn kop staat.
Pas wel op dat je niet gaat vergelijken. Wanneer je veel verhalen leest van anderen bij wie het allemaal heel ernstig was, en je bestempelt dat als ‘erger’ dan jouw eigen verhaal, bestaat het risico dat je je eigen verdriet gaat bagatelliseren. Jouw verdriet beleef je op jouw manier, en dat is oké. Neem je gevoelens serieus, ook jouw verdriet mag er zijn.

Wat kun je dan lezen?

Kijk eens op de Facebook-pagina van Praktijk Janna, daar vind je verschillende boeken in het fotoalbum ‘boekenkast’. Ook op Pinterest is er een bord ‘boekenkast van Praktijk Janna’, hier vind je links naar diverse sites waar je deze boeken kunt bestellen.

Ook in de hulpverlening kan een gespecialiseerde therapeut of begeleider die zelf ervaringsdeskundige is, net een beetje meer zijn.

Je voelt je sneller op je gemak als je hulpverlener begrijpt wat je voelt en doormaakt. Iemand die zelf al op weg is gegaan in het landschap van rouw, kan voor jou een goede gids en wegwijzer zijn. Dit is zowel bij individuele begeleiding als bij groepsbegeleiding een fijn pluspunt.

Het voordeel van een groepsbegeleiding, zoals in een workshop, is daarnaast dat je samen met anderen bent die iets soortgelijks meemaken.

Je vindt herkenning en steun bij elkaar en de oefeningen en begeleiding helpen je verder. Je leert manieren om om te gaan met je gevoelens en ziet ook hoe de anderen dit doen.

Een vorm van begeleiding waarbij je zowel individueel aan de slag gaat als de herkenning en steun van anderen kunt ervaren, is het online programma ‘Omgaan met je miskraam’. Twee keer per jaar is er de mogelijkheid om hieraan deel te nemen. Meer over Omgaan met je miskraam lees je hier.

Je ziet, er zijn verschillende manieren waarop je kunt leren van de ervaring van anderen. Kies wat bij jou past en waarvan jij denkt dat het je verder kan helpen en neem daarbij vooral jezelf serieus.

Ook interessant:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.