Als je je leeg voelt na een miskraam

Een misgelopen zwangerschap is een ervaring die je diep raakt en natuurlijk ben je daar verdrietig van. Daarbij voelen de meeste vrouwen zich ook ontzettend leeg.

Een stuk van jezelf missen

Het lijkt alsof je een stuk van jezelf mist, wat Sarah Wilkins zo raak laat zien met haar

Sarah Wilkins Dealing with Miscarriage

Sarah Wilkins Dealing with Miscarriage

tekening ‘Dealing with miscarriage’.
En eigenlijk is dat ook zo, je ongekende kindje was nog deel van jou. Het had nog geen tastbare plaats in de wereld, maar al wel een plaats bij jou.
Als het dan misgaat en je afscheid moet nemen van dit verwachtte kindje laat dat een leegte achter, een leegte die onzichtbaar is.

En vaak is je kinderwens nog sterker geworden nu je hebt gevoeld hoe het is om een kind onder je hart te dragen, dus wil je snel weer zwanger worden.

Kan een kind die leegte opvullen?

Je verwacht misschien dat een kind krijgen dat gevoel van leegte kan opvullen, maar dat doet het vaak niet of niet helemaal. Een volgend kind is een ander kind, dat een eigen karakter heeft en een eigen plaats bij jou. Het kan je ongekende kindje niet vervangen.
Natuurlijk gaan de scherpe kantjes er wel vanaf als je een kindje in je armen kunt sluiten, maar als je herinnering aan die nare tijd wordt aangeraakt is het vaak toch weer even slikken… En je verdriet verdwijnt niet zomaar, want het is niet de tijd die geneest, maar wat je doet met de tijd.

Plaatsgeven

Wat wel kan helpen bij dat gevoel van leegte is je met je ongekende kindje(s) gaan verbinden en ze bewust plaats geven. Want waar verbinding is, is geen leegte.

En daar help ik je graag bij:
Van 9 tot en met 15 oktober kun je meedoen met de Week van de Verbinding. Je krijgt elke dag een mail met een korte video met een leuk opdrachtje of een kleine tip.
Zo ga je stap voor stap meer verbinding ervaren, met jezelf, de mensen om je heen én met je ongekende kindje(s).

Oktober: Pregnancy & Infant Loss Awareness Month

Het is niet toevallig dat ik de Week van de Verbinding in oktober geef. In Amerika is oktober ‘Pregnancy & Infant Loss Awareness Month’ en ook in Nederland is daar de laatste jaren groeiende aandacht voor. Waarbij 15 oktober de speciale dag is om hierbij stil te staan en meer aandacht voor te vragen.
Het toeval wil dat ikzelf jaren geleden rond die datum was uitgerekend, en die zwangerschap liep uit op een miskraam.
Ik kan geen mooier moment bedenken om daar aandacht aan te besteden, en dan op een manier waarmee ik heel veel vrouwen kan helpen.
Dus doe je mee? Ga naar de pagina van Week van de verbinding en meld je aan.

En weet je wat zo leuk is: je doet het niet alleen. We beginnen 9 oktober met een groep tegelijk, waardoor je ook de kracht van samen gaat ervaren!

Ook interessant:

2 gedachten over “Als je je leeg voelt na een miskraam

  1. Pingback: De 6 meest gemaakte fouten binnen je relatie na verlies van je kindje | Praktijk Janna

  2. Pingback: Japanse beeldjes voor ongekende kindjes | Praktijk Janna

Reacties zijn gesloten.