Naar babyshower met verdriet om miskraam

Help, alwéér een babyshower!

Zwanger worden en een kind krijgen: het moet vooral LEUK zijn lijkt het wel

Op een leuke manier bekend maken dat je zwanger bent, en ook babyshowers en feestjes om het geslacht van het kindje dat verwacht wordt bekend te maken… het lijkt er steeds meer bij te horen.

Maar zwanger worden is niet altijd leuk

1 op de 6 stellen is niet binnen een jaar zwanger. En als het dan gelukt is het gaat ook niet altijd goed.
Sterker nog, het gaat best wel vaak fout, naar schatting 1 op de 7 zwangerschappen eindigt in een miskraam, en ongeveer 1 op de 4 vrouwen krijgt in haar leven te maken met één of meer miskramen.

En toch doen ‘we’ luchtig over zwanger worden en een kind krijgen en dat maakt het extra moeilijk voor je als jij niet zomaar zwanger wordt en/of een miskraam (of misschien meerdere) hebt gehad. Je voelt je dan vaak erg eenzaam in je verdriet.
Als dan ook nog eens veel mensen in je omgeving in dezelfde levensfase zitten word je steeds weer geconfronteerd met die ‘leuke’ berichten. En dat doet pijn.

Hoe kun je nu omgaan met babyshowers in je omgeving?

Je zou kunnen overwegen om iedereen te ontvolgen op Instagram en Facebook, maar toch… echt ontlopen kun je het niet. Het is nu eenmaal onderdeel van het leven dus zul je een manier moeten vinden om ermee om te gaan.

Dus hoe doe je dat nou, als je weer een uitnodiging voor een babyshower hebt gehad? Erover praten wat het met jou doet betekent dat dat je je kwetsbaar opstelt en dat kan heel moeilijk zijn.
Het lijkt dan makkelijker om te zwijgen, je in te houden en ‘gewoon’ te gaan, maar daarmee zet je jezelf vaak klem. Je zegt onbewust NEE tegen je gevoelens en stopt ze weg. Je maakt er als het ware een hoge druk pan van.
En als je dan later alleen bent of weer thuis bij je partner klapt het deksel eraf en kook je over…
Paulo Coelho heeft dat heel mooi omschreven: “When you say YES to others, make sure you are not saying NO to yourself.”
[Tekst gaat verder onder de afbeelding]

Je hoeft niet naar iedere babyshower te gaan

Als het voor jou niet goed voelt om te gaan mag je nee zeggen. De ander is niet belangrijker dan jij. Toch is het vaak lastig om nee te zeggen, je begrijpt het standpunt van de ander óók.
Daarbij zijn we meestal ook erg gewend om voor anderen te zorgen, soms zo veel dat je jezelf een beetje vergeet of bent vergeten… Alleen hoef jij niet voor iederéén te zorgen! Bovendien: als je niet goed voor jezelf zorgt kun je ook niet goed voor anderen zorgen.

En nee zeggen betekent niet dat je het haar niet gunt, het is alleen dat het je nu even niet lukt omdat het je te veel pijn doet. Van tijd tot tijd nee zeggen is in feite niets anders dan je grenzen aangeven en goed voor jezelf zorgen.
Dat voelt misschien egoïstisch, maar als je je telefoon niet van tijd tot tijd oplaadt gaat het scherm ook op zwart… je mag dus ook zo nu en dan iets voor jezelf doen.

Soms is het lastig om te weten wat je voelt

Nu begint weten wat je wilt, met weten wat je voelt en wat jouw grenzen zijn.
En dat is soms lastig. Je leert vaak pas waar je grenzen liggen als je er een paar keer overheen bent gegaan… Of misschien weet je niet goed wát je eigenlijk voelt, omdat je het contact met je gevoel bent kwijtgeraakt.
Dat wordt ons vaak al in je kindertijd afgeleerd… we moeten die onaardige tante een kus geven ook al willen we niet, we moeten ons bord leegeten ‘omdat het goed voor je is’…
Nu je het emotioneel lastig hebt, ga je vaak als reactie daarop meer in je hoofd zitten, waardoor je de subtiele signalen die je lichaam je geeft helemaal niet meer herkent.
En dan heeft na een miskraam vaak ook je vertrouwen in je lichaam een deuk opgelopen, waardoor het nog moeilijker is geworden om naar je gevoel te luisteren.

Leer je lichaam weer vertrouwen

Wil jij graag goed voor jezelf zorgen? Wil je weten hoe je weer in verbinding kunt komen met je lichaam en hoe je kunt luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft?
Hoe je kunt omgaan met lastige situaties in je omgeving zoals zwangerschapsaankondigingen, babyshowers en kraamvisites? Kortom wil je weer lekker in je vel zitten?
Kom dan naar de  workshop Leer je lichaam weer vertrouwen. Hier lees je alles over deze bijzondere dag: praktijkjanna.nl/workshop-rond-miskraam

Ook interessant: