3 Tips om een vriendin te steunen die een miskraam heeft gehad

Je hoort van een vriendin (of collega of kennis) dat ze een miskraam heeft gehad.

Misschien hoor je het van haarzelf, misschien via een omweg. Misschien wist je nog niet dat ze zwanger was, misschien ook wel.
Hoe dan ook, zij heeft iets verdrietigs meegemaakt waar jij geen ervaring mee hebt.
Als je het zelf niet hebt meegemaakt weet je vaak niet hoe je haar kunt steunen en dat is heel begrijpelijk. Deze tips kunnen je op weg helpen.

1. Zeg gerust dat je niet weet wat je moet zeggen

Het is niet erg als je niet weet wat je moet zeggen. Je hoeft niet altijd iets te zeggen om iets voor een ander te betekenen. Een troostende schouder en een luisterend oor betekent heel veel voor haar.
En stond je op het moment zelf misschien met je mond vol tanden omdat het nieuws je overviel, dan kun je dat naderhand ook nog laten weten. Stuur haar bijvoorbeeld een kaartje waarin je schrijft dat je niet goed weet wat je zeggen moet, maar dat je wel wilt dat ze weet dat je met haar meeleeft. We willen vaak iets doen maar dat hoeft niet. Het is belangrijker om er voor haar te zijn.

2. Geef haar de ruimte om verdrietig te zijn

Probeer liever geen opmerkingen te maken als ‘Voor je het weet ben je weer zwanger’, Je hebt er toch al één, wees daar blij mee.’ ‘Gelukkig is het nu al misgegaan en niet verderop in de zwangerschap.’
Dat helpt haar niet. Eigenlijk zeg je daarmee op een diepere laag ‘Wees niet verdrietig’ en ook al meen je het dat je haar het verdriet zou willen besparen, dat voelt voor haar alsof ze niet verdrietig mag zijn.
Het verdriet is er nu eenmaal en het helpt haar als het er mag zijn. Als je bij haar kunt zijn in haar verdriet en samen kunt wachten tot het weer wat beter gaat.

3. Blijf met haar in gesprek

Vraag hoe het voor haar is, ook als het al wat langer geleden is. En merk je dat je dat niet durft omdat je bang bent dat je haar verdrietig maakt, realiseer je dan dat er over praten haar niet per sé verdrietig maakt. Het verdriet is er vaak toch wel, als het af en toe aangeraakt kan worden kan dat haar juist lucht geven.
Je kunt haar gewoon vragen of ze het erover hebben wil. Dat kan heel simpel door te vragen ‘Zullen we het er wel of niet over hebben?’
Probeer in ieder geval niet voor haar in te vullen. Onthoud maar dat je niet kunt weten hoe ze zich voelt, je kunt er wel naar vragen.

En ben je zelf zwanger of bezig om zwanger te worden? (en die kans is natuurlijk best groot als jullie ongeveer even oud zijn en je in dezelfde levensfase bevinden…)
Probeer ook dan in gesprek te blijven en open naar elkaar te zijn over je gevoelens.
Praten vanuit jezelf kan hierbij helpen. Bijvoorbeeld ‘Ik merk dat ik je niet altijd begrijp’ in plaats van ‘Waarom kun je niet blij voor mij zijn?’
Want als ze (weer) even verdrietig is, wil dat niet zeggen dat ze niet ook blij voor je kan zijn.

Heb in ieder geval geduld met elkaar. En heb je het idee dat ze meer steun kan gebruiken dan jij haar kunt geven, maak haar dan attent op het e-boek ‘Een miskraam. En nu?’ en de mini-videotraining.

Ook interessant:
  1. Een miskraam verwerken, hoe doe je dat?
  2. Hoe je meer steun van je omgeving krijgt na je misgelopen zwangerschap
  3. Als je je leeg voelt na een miskraam