boeken over miskramen en ongekende kindjes

6 boeken over miskramen en ongekende kindjes

Lezen over miskraam

Het zal je niet verbazen dat ik in de loop der jaren al heel wat boeken heb gelezen over misgelopen zwangerschappen en ongekende kindjes. Na mijn eigen miskramen had ik een enorme ‘informatie-honger’ en wilde ik er graag over lezen. En een paar jaar later heb ik tijdens mijn studie voor psychosociaal therapeut ook heel wat boeken over rouw gelezen. Over rouw om miskramen waren toen [ik heb het over zo’n 13 jaar geleden] nog niet zoveel boeken te vinden, maar wat er was heb ik volgens mij onderhand allemaal in mijn boekenkast staan.
Ook nu blijft het onderwerp misgelopen zwangerschappen en ongekende kindjes me aanspreken, en ik heb inmiddels al behoorlijk wat romans gelezen waarin ongekende kindjes een rol spelen. Sommige boeken raken me diep, en dan zit ik er bij te huilen.
Mijn lief vroeg me wel eens of dat nou wel goed voor me was om er steeds maar zo mee bezig te zijn. Maar dat het me soms raakt wil niet zeggen dat ik het niet goed verwerkt heb. Het is oké om soms te worden geraakt én ik vind het mooi om te lezen hoe een ander de ervaring onder woorden brengt.

Herkenning in het verhaal van anderen

En dat is ook precies waarom het voor jou fijn kan zijn om boeken te lezen waarin misgelopen zwangerschappen en ongekende kindjes een rol spelen.
Wanneer je een boek leest over een situatie die vergelijkbaar is of lijkt op wat jij hebt meegemaakt zie je je eigen ervaring en emoties verwoordt en kun je je erin herkennen. De schrijfster geeft woorden aan dat wat je zelf moeilijk onder woorden kunt brengen en dan kunnen haar woorden je raken. Dat is helend, juist omdat het verdriet om je ongekende kindje(s) vaak zo’n eenzaam verdriet is. En als de situatie in een boek anders is, of de hoofdpersoon er anders mee omgaat dan jij, kun je er ook van leren, je verruimt je blik en je horizon.

Mijn boekentips over miskramen en ongekende kindjes

Ben jij op zoek naar mooie boeken, bijvoorbeeld om te lezen op vakantie, of als je een dagje of een weekend gaat luieren aan het strand of in je achtertuin of balkon, en vind je het ook fijn om te lezen over ongekende kindjes en misgelopen zwangerschappen?
Dan zullen deze boeken je zeker aanspreken. [N.B. De titels zijn links naar de boeken bij bol]

Lukraak –Edine L. Bakker

Op het eerste gezicht lijkt het verhaal in het eerste deel misschien een beetje een oppervlakkig romantisch verhaaltje, maar verderop in het boek kom je er achter hoe goed het eigenlijk in elkaar steekt.
In het tweede deel pakte het boek mij echt, de beschrijvingen van wat miskramen met je doen zijn heel raak en herkenbaar. Als dan in het derde deel de plottwist daar is, word het verhaal zo spannend dat je het bijna niet meer weg kunt leggen. Een indrukwekkend boek in meerdere opzichten.

Beet – Sietske Scholten

Deze roman gaat ‘over liefde, Lyme en loslaten’. Ik merk aan hoe Sietske schrijft dat ze zelf haar kindje heeft verloren, ze geeft op een mooie manier woorden aan bijvoorbeeld haar gevoel rond de uitgerekende datum en wat het met haar doet dat vriendinnen met wie ze tegelijk zwanger was nu bevallen. Ze neemt je als lezer mee in haar reis naar een nieuwe zwangerschap en de bijzondere relatie met Elise.
Ik wil nu niet teveel van het verhaal weggeven, maar mén… aan het eind van het boek heb ik echt zó hard zitten huilen… dat heb ik niet vaak bij een boek. Ik zat in de tuin te lezen en de tranen bleven maar stromen, ik heb zelfs mijn snikken zitten inhouden. 😉

Het licht van de zee – M.L. Stedman

In dit prachtige boek spelen vuurtorens en ongekende kindjes een rol, voor mij een onweerstaanbare combinatie. In het begin moest ik even wennen aan het taalgebruik / de vertaling, maar dat went al snel. Vervolgens kon ik het bijna niet meer wegleggen…
De schrijfster neemt je mee in een indrukwekkend en liefdevol verhaal met een bijzondere sfeer en een onmogelijk dilemma. Aan het eind heb ik ronduit zitten huilen. Een boek dat je raakt en mij niet snel loslaat.
Het enige minpuntje is wat mij betreft dat er in het boek het woord miskraam wordt gebruikt voor een doodgeboren kindje.
Dit boek is verfilmd als ‘The light between oceans’, de film is te vinden op Netflix. Ik heb de film zelf niet gekeken omdat ik het boek zo mooi vond, en dan valt de film mij meestal tegen…

Kind van sneeuw –Eowyn Ivey

Een prachtig en ontroerend boek met een bijzondere sfeer.Magisch en sprookjesachtig… Het boek ademt het verdriet van Mabel en Jack over het verlies van hun baby en de onmacht om elkaar te bereiken. Gaandeweg komen ze toch weer dichter bij elkaar. Ook bij dit boek heb ik meerdere malen een traantje geplengd tijdens het lezen.

Vloeibaar – Lief Achten

Roman over een bijzondere vriendschap tussen twee vrouwen die ieder met rouw en afscheid te maken krijgen. Emma heeft meerdere miskramen gehad en haar kinderwens blijft onvervuld. Het boek gaat echter over meer dan alleen kinderloosheid, ook de communicatie tussen beide partners en de druk die er op de relatie komt te liggen wordt voelbaar gemaakt.
Dit is zo’n boek waarin je wilt blijven lezen en waarvan het jammer is als het uit is. Het houdt je ook na het lezen nog bezig. Boeiend van begin tot einde.

De regels gelden niet – Ariel Levy

Dit boek heeft wat mij betreft een beetje weinig diepgang, maar het leest wel lekker weg en is toch moeilijk opzij te leggen… ik heb het in een paar uurtjes uitgelezen. In deel 2 geeft ze prachtige beschrijvingen van wat het met je doet om tijdens de zwangerschap je kindje te verliezen, heel herkenbaar en ik had voortdurend de neiging om stukjes aan te strepen, dat maakt het voor mij toch de moeite waard. Wat mij betreft als e-boek of tweedehands een prima keus.

Heb jij nog tips voor fijne boeken, deel ze dan in een reactie op dit artikel.
En wil je meer lezen of direct beginnen? Vraag dan mijn gratis e-boek ‘Een miskraam. En nu? 7 inzichten die je verder helpen aan. Na je aanvraag kun je het direct downloaden en beginnen met lezen.

Ook interessant: