Miskraam ook verlies voor een man

Een misgelopen zwangerschap raakt ook je partner

Na een miskraam, en ook bij vruchtbaarheidsproblemen en -behandelingen gaat de aandacht van de omgeving vaak vooral uit naar de vrouw. Nu gebeurt het als vrouw natuurlijk [vooral] in jouw lichaam, wat voor een deel verklaart waarom er veel aandacht naar jou uitgaat. Maar een miskraam is óók een verlies voor een man.

Hij uit zijn verdriet anders

Wanneer een zwangerschap misloopt of uitblijft raakt dat óók de partner [meestal een man, maar je partner kan natuurlijk net zo goed een vrouw zijn, voor het gemak praat ik hier over hem].
We gaan er vaak (te) makkelijk vanuit dat het hem niet raakt of hij er geen last van heeft. Maar dat hij er niet over praat, wil niet zeggen dat hij er geen verdriet van heeft. Hij uit het alleen anders. Eerder schreef ik daar al 5 redenen waarom hij anders omgaat met een miskraam over.

Het zit voor een deel ook in onze cultuur dat vrouw-zijn veel meer geïdentificeerd wordt met moederschap dan man-zijn met vaderschap. Vaak wordt aan hem gevraagd, hoe gaat het met je vrouw als bekend is dat de zwangerschap is misgelopen. Het is maar zelden dat er ook echt aan hem gevraagd wordt, hoe gaat het nou met jou. Hierin wordt hij door de omgeving [en daar vallen ook artsen en hulpverleners onder] vaak vergeten… en kan hij zich behoorlijk in de kou voelen staan!

Een miskraam is ook een verlies voor een man

Een miskraam is ook een verlies voor een man, ook híj heeft vaak behoefte aan steun. Ik heb in de loop van de jaren vaker gehoord dat ook de partner van de dame die ik begeleidde behoefte had aan steun en herkenning.

Tips voor het gezichtspunt van mannen

Heb je als man behoefte aan het gezichtspunt van mannen, dan heb ik de volgende tips voor je: [Enne… die tips kunnen ook fijn zijn om je als vrouw meer in zijn gezichtspunt in te kunnen leven]

Boeken door mannen geschreven vanuit hun ervaring, zoals bijvoorbeeld
Drie keer vette niks van Peter Euler of Izar van Carlo Groot [Ken jij nog meer boeken door mannen, laat het me dan even weten/ ]

Freya heeft een mannengroep op Facebook

Het platform De vergeten vader van Bas Janse.
Bas miste na meerdere miskramen een platform om met mannelijke lotgenoten te kunnen praten en begon er zelf één met de veelzeggende naam ‘De vergeten vader.

Elkaar onderweg kwijtgeraakt

Door miskramen en een [nog] onvervulde kinderwens kan jullie relatie behoorlijk onder druk komen, en het is niet altijd makkelijk om daarmee om te gaan. Veel stellen merken dat ze elkaar onderweg een beetje zijn kwijtgeraakt. Zo had ik een tijdje terug Teresa en Alex op een workshop Geef je ongekende kindjes plaats. De gelegenheid deed zich voor dat zij als stel de workshop konden volgen en dat bleek heel waardevol.

“Deze workshop was voor ons een hele bijzondere ervaring en een mooie herinnering. We vonden het heel fijn om dit samen te kunnen doen. Het leek mij mooi om iets tastbaars te hebben waar je op terug kunt kijken omdat wij verder niks tastbaars hebben. Je staat toch met lege handen.

Mijn partner is [net als de meeste mannen waarschijnlijk] niet zo van de rituelen en symboliek. Hij heeft altijd aangegeven niet per sé behoefte te hebben aan een soort afscheidsritueel, maar omdat de kans zich nu voordeed, vond hij dat eigenlijk toch wel een heel erg mooi idee.
In het begin voelde het even ongemakkelijk, maar het contact met Irene en met de fotografe was al snel heel vertrouwd. Zij zijn echt mensen die de ander op hun gemak stellen, en al heel snel hadden we die hele camera niet meer door.

Het heeft ons dichter naar elkaar toegebracht. We realiseerden ons door de workshop weer dat wij samen de basis zijn, dat waren we tijdens het hele traject toch een beetje kwijtgeraakt. Om dit dan samen te kunnen doen is voor ons heel waardevol geweest.”

Speciaal voor stellen: privé-sessie met fotoshoot

Omdat de privé-sessie als stel voor Alex en Teresa zo waardevol bleek, is deze vanaf nu speciaal voor stellen te boeken. Dit kan in overleg op elke datum, zoals bijvoorbeeld op de uitgerekende datum van jullie misgelopen zwangerschap, of een andere datum dit voor jullie een bijzondere betekenis heeft.
Wil je meer weten of een vrijblijvend online kennismakingsgesprek met mij? Mail me dan op info@praktijkjanna.nl

Ook interessant: