Een misgelopen zwangerschap raakt ook je partner

Na een miskraam, en ook bij vruchtbaarheidsproblemen en -behandelingen gaat de aandacht van de omgeving vaak vooral uit naar de vrouw. Nu gebeurt het als vrouw natuurlijk [vooral] in jouw lichaam, wat voor een deel verklaart waarom er veel aandacht naar jou uitgaat.

Hij uit zijn verdriet anders

Toch raakt het óók de partner [meestal een man, maar je partner kan natuurlijk net zo goed een vrouw zijn, voor het gemak praat ik hier over hem], al gaan we er vaak (te) makkelijk vanuit dat het hem niet raakt of hij er geen last van heeft. Maar dat hij er niet over praat, wil niet zeggen dat hij er geen verdriet van heeft. Hij uit het alleen anders. Eerder schreef ik daar al 5 redenen waarom hij anders omgaat met een miskraam over.

Het zit voor een deel ook in onze cultuur dat vrouw-zijn veel meer geïdentificeerd wordt met moederschap dan man-zijn met vaderschap. Vaak wordt aan hem gevraagd, hoe gaat het met je vrouw als bekend is dat de zwangerschap is misgelopen. Het is maar zelden dat er ook echt aan hem gevraagd wordt, hoe gaat het nou met jou. Hierin wordt hij door de omgeving [en daar vallen ook artsen en hulpverleners onder] vaak vergeten… en kan hij zich behoorlijk in de kou voelen staan!

Ook de partner heeft behoefte aan steun

Een misgelopen zwangerschap raakt hem ook, ook híj heeft vaak behoefte aan steun. Ik heb in de loop van de jaren vaker gehoord dat ook de partner van de dame die ik begeleidde behoefte had aan steun en herkenning.

Tips voor het gezichtspunt van mannen

Heb je als man behoefte aan het gezichtspunt van mannen, dan heb ik de volgende tips voor je: [Enne… die tips kunnen ook fijn zijn om je als vrouw meer in zijn gezichtspunt in te kunnen leven]

Boeken door mannen geschreven vanuit hun ervaring, zoals bijvoorbeeld
Drie keer vette niks van Peter Euler of Izar van Carlo Groot [Ken jij nog meer boeken door mannen, laat het me dan even weten/ ]

Freya heeft een mannengroep op Facebook

Het platform NotYetDads van Marijn Mennes.
Marijn realiseerde zich [na 4 miskramen] dat hij niet de enige man is die hiermee worstelt en vroeg zich af waarom we niet openlijk met elkaar praten over miskramen en kinderwens. Hij begon dit platform speciaal voor mannen. Je kunt NotYetDads ook op Instagram volgen.

Elkaar onderweg kwijtgeraakt

Door miskramen en een [nog] onvervulde kinderwens kan jullie relatie behoorlijk onder druk komen, en het is niet altijd makkelijk om daarmee om te gaan. Veel stellen merken dat ze elkaar onderweg een beetje zijn kwijtgeraakt. Zo had ik een tijdje terug Teresa en Alex op een workshop Geef je ongekende kindjes plaats. De gelegenheid deed zich voor dat zij als stel de workshop konden volgen en dat bleek heel waardevol.

“Deze workshop was voor ons een hele bijzondere ervaring en een mooie herinnering. We vonden het heel fijn om dit samen te kunnen doen. Het leek mij mooi om iets tastbaars te hebben waar je op terug kunt kijken omdat wij verder niks tastbaars hebben. Je staat toch met lege handen.

Mijn partner is [net als de meeste mannen waarschijnlijk] niet zo van de rituelen en symboliek. Hij heeft altijd aangegeven niet per sé behoefte te hebben aan een soort afscheidsritueel, maar omdat de kans zich nu voordeed, vond hij dat eigenlijk toch wel een heel erg mooi idee.
In het begin voelde het even ongemakkelijk, maar het contact met Irene en met de fotografe was al snel heel vertrouwd. Zij zijn echt mensen die de ander op hun gemak stellen, en al heel snel hadden we die hele camera niet meer door.

Het heeft ons dichter naar elkaar toegebracht. We realiseerden ons door de workshop weer dat wij samen de basis zijn, dat waren we tijdens het hele traject toch een beetje kwijtgeraakt. Om dit dan samen te kunnen doen is voor ons heel waardevol geweest.”

Nu tijdelijk: privé workshop

Nu was het idee om deze workshop ook voor stellen open te stellen, alleen geef ik tijdelijk vanwege de corona maatregelen geen workshops. Wat wél kan is een privé-sessie als stel.
Dan is de 1,5 meter-regel prima in de praktijk te brengen en kan ik jullie als stel veel waarde geven. De geplande workshop op 6 juni is hier in ieder geval voor beschikbaar, maar in overleg kan dit ook op een andere datum.
Wil je meer weten of een vrijblijvend [online] kennismakingsgesprek met mij? Mail me dan op info@praktijkjanna.nl

Ook interessant: