na een miskraam stamcellen van je ongekende kindje

Een troostende gedachte na een miskraam: je hebt stamcellen van je ongekende kindje gekregen

Na een miskraam voelen de meeste vrouwen zich ontzettend leeg. Je buik is leeg en het kindje waar je zo naar uitkeek gaat er niet komen. Wist je dat er wel degelijk nog iets van je ongekende kindje rest? Tijdens de zwangerschap vindt er uitwisseling plaats van stamcellen tussen jou en je ongekende kindje. En ook na een miskraam blijven er stamcellen van je ongekende kindje in jouw lichaam achter.

Een bijzondere ontdekking

Onderzoekers in Amerika ontdekten dat een vrouw van iedere baby die ze heeft gedragen (ook als de zwangerschap is geëindigd in een miskraam) een portie stamcellen cadeau krijgt. Deze cellen leven voort in je lichaam en zouden je te hulp komen als je ziek bent. Sinds ik dit weet vertel ik het vaak aan vrouwen die ik begeleid en ook van hen hoor ik dat zij dit een hele mooie gedachte vinden. Ik deel het graag ook met jou omdat het je tot troost kan zijn.

Over deze bijzondere ontdekking is al in 2013 een interessante documentaire gemaakt, die een paar jaar geleden op mijn pad kwam: Indringers van Labyrinth TV.
Ik zette de documentaire kijken op mijn to-do-lijst, maar steeds kwam het er maar niet van om ervoor te gaan zitten. Toen ik er dan eindelijk tijd voor maakte ontroerde het me diep. En nu ik opnieuw heb gekeken om dit blog te schrijven raakte het me weer.

Stamcellen van iedere zwangerschap

Dat een zwangerschap iets bijzonders is hoef ik je niet te vertellen. Maar ook uit immunologisch gezichtspunt is het heel bijzonder. Een kind is voor de helft lichaamsvreemd materiaal, waarom accepteert het lichaam van een vrouw dit vaak wel?
In de film vertelt een transplantatie-immunoloog dat wetenschappers hier graag van willen leren voor transplantatiepatiënten. Die moeten nu medicijnen slikken die het afweersysteem plat leggen, maar dat heeft nadelige gevolgen voor het hele afweersysteem, waardoor zij geen afweer hebben tegen ziektes en infecties.

Ook miskramen komen aan bod in de film, we zien ook een gynaecoloog die onderzoek naar zwangerschappen en het immuunsysteem van een vrouw doet. En de al genoemde ontdekking dat de invloed van ieder kind dat je hebt gedragen, ook van misgelopen en afgebroken zwangerschappen, veel langer blijft werken in het lichaam van een vrouw, door de uitwisseling van stamcellen.

Een troostende en ontroerende gedachte na een miskraam

De gedachte dat er in mijn lichaam na iedere miskraam stamcellen van mijn ongekende kindjes zijn achtergebleven is voor mij een heel bijzondere en ook troostende gedachte. Een gedachte waarvan ik hoop dat jij daar ook troost uit haalt, daarom deel ik deze documentaire graag met je.

Wil je de documentaire ook kijken? Dat kan hier:
NPO start Labyrinth TV Indringers

Nu kan ik me zo voorstellen dat ook jij het kijken voor je uitschuift.
Omdat je misschien druk bent met andere dingen en je jezelf er geen tijd voor gunt.
Of misschien ben je bang dat het je zal raken en ga je dat [misschien zelfs onbewust] uit de weg.
Pak toch even een moment en kijk de documentaire, het is je tijd meer dan waard!

Als je nog erg geraakt wordt

Merk je dat bij het kijken dat het je meer raakt dan je lief is? Dan kan het goed zijn om over jouw ervaring te praten. Ik maak graag tijd voor je in een vrijblijvend online kennismakingsgesprek, en dat kan vaak al op korte termijn. Neem contact met me op als je meer wilt weten.

Ook interessant: