Een miskraam is een onzichtbaar verlies

Als je zwangerschap misloopt, of dat nu door een miskraam is, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of dat je hebt moeten kiezen om je zwangerschap af te breken, is dat een verlies dat je raakt.
Wat het ingewikkeld maakt is dat je verlies onzichtbaar is. Voor je omgeving, maar ook voor jezelf.

Maar dat een miskraam een onzichtbaar verlies is wil niet zeggen dat het géén verlies is. Je verliest immers wel het kindje dat je verwachtte, je ongekende kindje en daar rouw je om. Tegelijk mis je herinneringen en voel je je soms heel alleen in je verdriet. En juist dat maakt rouwen om een misgelopen zwangerschap zo ingewikkeld. [Bovendien loopt ook je kinderwens er nog doorheen.]

Toch is of zijn je ongekende kindje(s) wel degelijk met jou verbonden.
Als je daar vorm aan kunt geven komt er meer rust. Dat kan op allerlei symbolische manieren. Zo kun je een mooi plekje met tastbare herinneringen maken in je huis of tuin, een tatoeage laten zetten, iets moois kopen of (laten) maken dat voor jou je ongekende kindje symboliseert.

Een witte ballon voor iedere miskraam

Daarnaast heb ik een mooie manier voor je om de verbinding met je ongekende kindjes vorm te geven en je onzichtbare verlies zichtbaar te maken: de workshop ‘Geef je ongekende kindjes plaats’.
1 à 2 keer per jaar kun je andere vrouwen ontmoeten die weten hoe het is. Dan gaan we in een kleine groep [van maximaal 5 dames] onze ongekende kindjes eren in een bijzonder ritueel.
Er komt een professionele, integere fotografe die in de prachtige omgeving van Ede mooie foto’s van ons gaat maken. Portretfoto’s waarop we het onzichtbare zichtbaar gaan maken, met voor ieder ongekend kindje een witte ballon.

Bovendien is er die dag tijd en ruimte genoeg om lekker met elkaar te praten, met een heerlijke lunch die we -als het weer het toelaat- als picknick tot ons kunnen nemen 😉
Na de dag krijg je een voorselectie van foto’s waaruit jij de 2 mooiste van jezelf kiest. Deze bewerkt de fotografe met een tekst van jouw keuze en die krijg je afgedrukt thuisgestuurd, samen met een mooi herinneringsboekje.
Een bijzonder monument voor je ongekende kindjes.

Het gemis van misgelopen zwangerschappen tastbaar maken

Een vorige keer was Carla erbij. Ze vertelt wat de workshop haar gebracht heeft:
“Ik heb 2 gezonde kinderen en wilde heel graag nog een derde, ben daar jarenlang mee bezig geweest. Voor ik me inschreef voor de workshop twijfelde ik of het wel zou kunnen, zoiets kwetsbaars concreet maken, en ook of ik dat wel wilde. De workshop heeft mij veel gebracht. In de eerste plaats erkenning voor mezelf: de aanblik van 5 ballonnen kwam wel binnen. 

Alsof ik eindelijk mocht zeggen ‘Dat is ook niet niks; geen wonder dat ik er zo’n last van heb.’
Ik had hiervoor een deel van mijzelf niet serieus genoeg genomen, mijn verdriet steeds gebagatelliseerd, want ik heb immers 2 gezonde kinderen… Nu ervaar ik meer rust rondom dit thema.

Ik heb de foto’s ook gebruikt om mijzelf hierin kenbaar te maken naar anderen – naar familie, vrienden en bekenden – door ze te plaatsen op mijn Facebook-pagina en heb hier fijne reacties op gekregen. Het fijnste vond ik dat mijn vader, die er niet zoveel van had mee gekregen, mij opbelde n.a.v. de foto’s en mijn begeleidende tekst.
Ik heb de workshop beleefd met twee andere vrouwen. En hoewel we alle drie een ander verhaal hebben, komt het verdriet op hetzelfde neer.
Iedereen die merkt dat ze pijn of verdriet heeft van haar misgelopen zwangerschap kan ik deze dag aanraden. Ik gun je dat je op deze mooie symbolische manier erkenning geeft aan je ongekende kindjes en hiermee aan je verdriet hierover.”

Geef je ongekende kindjes plaats

Wil jij ook een mooie herinnering creëren en je ongekende kindje(s) herdenken? Op een ontspannen manier andere vrouwen ontmoeten, vrouwen die begrijpen hoe je je soms voelt? Schrijf je dan snel in voor de Workshop Geef je ongekende kindjes plaats en dan heb jij binnenkort ook zulke mooie foto’s van jezelf.
Alles nalezen in je inschrijven voor deze bijzondere dag kun je hier: Workshop Geef je ongekende kindjes plaats
Gun jezelf de tijd en aandacht, je verdient het!

Ben je nieuwsgierig naar meer foto’s van eerdere workshops? Kijk eens op mijn Instagram, daar vind je er een aantal in de feed en in de uitgelichte stories.

Ook interessant: