Bas Janse kreeg met zijn vriendin miskramen en startte platform De vergeten vader

1 op de 4… Dat ben ik: het verhaal van Bas

Bas Janse is wensvader en heeft met zijn vriendin inmiddels twee miskramen meegemaakt. Hij merkte dat er maar weinig aandacht is voor de impact van miskramen op de man en startte het platform De vergeten vader.
De gastblogserie 1 op de 4 loopt al voor het 6e jaar, en al die tijd hebben alleen vrouwen hun verhaal gedeeld. Ik moet dus eerlijk bekennen dat ik hierin ook de vaders ben vergeten.
Hoog tijd om daar verandering in te brengen wat mij betreft. En welke man kan dan beter als eerste zijn verhaal delen dan de oprichter van ‘De vergeten vader’?

De vergeten vader

Sinds een paar jaar ben ik samen met mijn vriendin bezig de kinderwens te verwezenlijken.
Dat een zwangerschap niet zomaar iets is wat zomaar gebeurt en goed blijft gaan hebben we aan den lijve ondervonden.
Het is fijn als het spontaan gebeurt en je geen miskraam meemaakt, maar blijkbaar is een miskraam een veel voorkomend iets waar je geen erg in hebt als je voor de eerste keer zwanger probeert te worden. Het idee dat het mis kon gaan hadden wij niet bedacht, noem het naïef.

De emotionele impact van een miskraam wordt vaak onderschat

Uiteindelijk zijn wij twee miskramen verder en dat heeft een behoorlijke impact gehad op het enthousiasme om de kinderwens te verwezenlijken. De wens is er nog zeker, maar het enthousiasme is getemperd door de wetenschap dat het ook fout kan gaan.
En dat fout gaan, dat is iets wat veel mensen onderschatten. De emotionele impact hiervoor wordt vaak onderschat, het is een deel van je leven, iets wat je zo graag uit wilt laten komen dat als het niet lukt het zwaar gaat wegen. Alle vragen die opkomen, wat als? Lukt het nog? Ligt het aan mij of de ander? Wat kunnen we doen? Kunnen we nog iets doen? Dit is nog maar een kleine greep van de vragen die naar boven komen.

Nergens wordt de man gevraagd hoe het met hem gaat

Een miskraam is helaas nog steeds een onderwerp wat nog niet veel besproken wordt en het is dus lastig om bij vrienden en kennissen terecht te kunnen voor de juiste steun. Je spreekt het niet zomaar even uit dat je een miskraam gehad hebt. Dat is bij vrouwen al lastig laat staan bij mannen.
Bij wie en/of waar kan ik dan terecht met al deze gevoelens? Waar kan ik terecht met mijn verdriet en onzekerheden?
En dat is ook wat ik veel merkte om mij heen, alle aandacht en vragen van vrienden, kennissen, instanties zijn gericht op de vrouw.
Nergens wordt de man gevraagd hoe het met hem gaat, wat het met hem doet, hoe hij ermee omgaat.

Waar kun je als man je verhaal doen rondom miskramen?

Doordat mij dit opviel ben ik gaan zoeken waar ik lotgenoten kon vinden, mannen die dit meegemaakt hebben, en hoe zij hiermee omgegaan zijn.
Het bleek nog een lastige klus om daar iets over te vinden, een plek waar alleen mannen hun verhaal doen rondom miskramen.
Daaruit is het idee van De vergeten vader ontstaan.
De vergeten vader als veilige plek voor mannen om lotgenoten te treffen en hun verhaal te kunnen delen zodat zij een plek hebben om hun gevoelens te ventileren en andere een plek hebben om te zien en te lezen dat ze niet alleen staan. Dat ze niet die vergeten vaders zijn.

Platform De vergeten vader

Het platform De vergeten vader begint inmiddels redelijk landelijke bekendheid te krijgen en dat moet vooral groter worden. Het is zo belangrijk dat de man niet vergeten wordt in dit hele proces. Niet alleen in de aanloop naar de zwangerschap en tijdens de zwangerschap, maar ook zeker in de nazorg als het mis gaat. Dat is waar ik aandacht voor wil creëren. In eerste instantie de veilige plek waar mannen op terecht kunnen rondom dit onderwerp, maar het ook onder aandacht brengen bij iedereen die met miskramen, vroeg geboortes, ongewenste kinderloosheid te maken heeft om die man hierin niet te vergeten!

Ben jij ook een vergeten vader en wil je je verhaal delen? Mail dan naar info@praktijkjanna.nl
Je verhaal is welkom!

Ook interessant: