miskraam fysiek mentaal emotioneel spiritueel

Een miskraam raakt je fysiek, mentaal, emotioneel én spiritueel

Een miskraam. Ik wist natuurlijk dat er een kans is dat de zwangerschap zou mislopen. Maar ik had er geen idee van dat het me zo diep zou raken.
Jaren later ging ik me ook professioneel in de impact van miskramen verdiepen en ontdekte ik hoe dat zit. Een miskraam raakt je op meerdere lagen: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Nu is inzicht in die diepere laag, en de gelaagdheid van je verlies zo waardevol dat ik dat graag met je deel.

De fysieke aspecten van een miskraam

Op de fysieke laag ervaar je de lichamelijke pijn van het afdrijven van het vruchtje, het bloedverlies, en ook de invloed van de zwangerschapshormonen op je lijf. Wanneer je miskraam spontaan verloopt, of met pillen op gang wordt gebracht, heb je de pijn van krampen, de confrontatie met bloed [wat soms echt veel kan zijn] en met het vruchtje, het begin van jullie kindje. Wat ik vaak hoor van de vrouwen die ik begeleid is dat hen was verteld dat het te vergelijken is met een heftige menstruatie, maar dat ze het zelf eerder als een kleine bevalling hebben ervaren. Dit alles speelt gebeurt in en met je lichaam, maar heeft natuurlijk ook invloed op de emotionele en mentale laag. En dat kun je als heel heftig ervaren.

Ook als de miskraam fysiek achter de rug is, gebeurt er nog van alles in je lijf, je bent niet direct alle hormonen weer kwijt. Door de hormonen reageert je lichaam tijdelijk anders, en het kan best even duren voor dat weer terug in balans is. Na een bevalling vinden we het normaal dat je moet ontzwangeren en dat is ook nu het geval. Zelfs als je maar kort zwanger bent geweest, je was wel zwánger en dat doet een boel met je lichaam.

Een miskraam raakt je emotioneel

Het is een beetje een open deur: de emotionele laag heeft betrekking op alle emoties die je voelt. Dit gaat over de pijn en het verdriet die het verlies van je ongekende kindje met zich meebrengt.
De emotionele impact kun je ook fysiek voelen. Je kunt misselijk zijn van verdriet, hoofdpijn krijgen door het vele huilen, pijn in je buik ervaren als je wordt overvallen door emoties. En door je emoties loopt ook vaak een mentale of spirituele component heen.

Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van schuldgevoelens. Je vraagt je af of je misschien iets verkeerd hebt gedaan. Of je dat ene glas wijn had moeten laten staan, of je niet zo zwaar had moeten tillen. Dat zijn gevoelens die worden beïnvloed door mentale aspecten.
En je kunt je ook schuldig voelen naar je partner dat je hem geen kind kunt geven, dat zit meer op de spirituele laag.
Wat wij emoties noemen heel vaak een mengeling is van de emotionele en de mentale laag. In de psychologie worden 4 hoofdemoties onderscheiden: woede, angst, verdriet en blijdschap. Of, met een mooi ezelsbruggetje, de 4 b’s: boos, bang, bedroefd en blij.

De mentale invloed van een miskraam

Ook zit er een mentaal aspect aan je verlies, de laag van je gedachten. Je vraagt je af waarom het is misgegaan, waarom het jou is overkomen en wat je kunt doen om het een volgende keer goed te laten gaan. Ook dit is niet puur en alleen deze laag, je gedachten en emoties beïnvloeden elkaar ook.
En in het gevoel dat het je door je lichaam in de steek bent gelaten, zit een fysiek én een mentaal aspect.

Een miskraam raakt je behalve fysiek, mentaal en emotioneel ook spiritueel

Het mislopen van je zwangerschap raakt je ook spiritueel. Daarmee bedoel ik die diepere laag, de on(der)bewuste, spirituele of zielslaag. Dit is de laag van het innerlijk weten, van het collectief onbewuste en daar kun je vaak moeilijker woorden aan geven. Ook op deze laag resoneert van alles.
Als je je leeg voelt na het mislopen van je zwangerschap zit daar ook een spirituele component in. Ja, fysiek ben je je ongekende kindje verloren, je baarmoeder is weer leeg. Ook je hart kan leeg voelen, en dus ook die spirituele component. Je bent geraakt in het diepst van je wezen, in je vrouw-zijn.

Op de spirituele laag ervaar je ook verbinding, liefde zo je wilt. Je één voelen met je ongeboren kindje. Als je zwangerschap dan misloopt is je kindje er ineens niet meer (fysiek), dat laat ook leegte achter.
En ook met anderen kun je je diep verbonden voelen. De andere kant hiervan is géén verbinding ervaren, je afgesneden voelen van anderen, je onbegrepen voelen. Dit gaat vaak ook veel dieper dan alleen mentaal en emotioneel, dat is dat spirituele of onderbewuste stuk.
Wanneer bijvoorbeeld de mensen in je omgeving met goedbedoelde opmerkingen komen, is dat alleen op mentaal niveau en dat sluit niet aan bij wat jij ervaart. Op de spirituele laag voel je je daardoor vaak nog meer alleen en onbegrepen.

Je krijgt geen miskraam ‘omdat je er iets van moet leren’

Nu we het toch over de spirituele of zielslaag hebben: je hoort of leest wel eens dat wat je overkomt in je leven met een doel is. Maar je krijgt geen miskraam ‘omdat je er iets van moet leren’. In mijn ogen is het eerder andersom.

Door wat je meemaakt in je leven word je uitgedaagd om te groeien. Jouw ziel heeft iets te leren hier op aarde, daarom doe je aardse ervaringen op, en dat kan van alles zijn, iedereen krijgt moeilijkheden op zijn of haar weg in het leven. Het is aan jou hoe je die ervaring ‘omzet’, wat je ervan leert en hoe je het integreert in je leven.
Wat je meemaakt in je leven kan je heel erg duidelijk maken wat je nog kunt veranderen in je leven, waar je kansen liggen om te groeien. En dat is echt niet makkelijk en gaat ook gepaard met pijn. Dat is oké. Zie wat je meemaakt als een uitnodiging om te groeien.

Het zal je duidelijk zijn: de lagen waarop je wordt geraakt na een miskraam (fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel) bestaan niet los van elkaar. Ze lopen door elkaar en beïnvloeden elkaar, zijn met elkaar vervlochten. Helen doe je niet alleen fysiek, om echt te helen moet je op alle lagen stappen zetten.
Wil je graag weten wat je dan kunt doen om op alle 4 de lagen te helen?
In mijn gratis online inspiratie sessie ‘De 3 dingen die je moet doen om 100% van je miskraam te herstellen’ vertel ik je er alles over. Klik hier om meer te lezen en je aan te melden.

Ook interessant: