Jacques_Louis_Dubois Ceres Demeter

Dit verhaal verklaart waarom je verlangen naar een kind steeds sterker wordt

Een miskraam… je weet dat het kan gebeuren, toch heb je vaak geen idee hoe diep het je raakt tot het je zelf overkomt. Je bent diep verdrietig, voelt je leeg en onvolledig nu het kindje dat onder je hart groeide er niet meer is. Veel vrouwen willen die leegte weer vullen en richten zich al snel op weer zwanger worden.

Nu je zwanger bent geweest, zelfs al was het maar kort, lijkt het wel of je verlangen naar een kind steeds groter wordt. Waar dat vandaan komt leg ik je graag uit aan de hand van de mythe van de Griekse godin Demeter.

De Griekse mythen zijn niet zomaar verhalen, het zijn metaforische vertellingen over krachten die in onze wereld en in onszelf werken. Dát is ook waarom het vaak zo aanspreekt: op een diepere laag resoneren ze in ons.
Demeter is de godin van de landbouw en het graan en moeder van Persephone. En staat symbool voor de moeder.

Demeter en het oermoeder-verdriet

Frederick Leighton – The return of Persephone

Op een dag wordt Persephone ontvoerd door Hades, de god van de onderwereld. Demeter raakt diep bedroefd nu ze haar enige dochter kwijt is. Ze kan aan niets anders meer denken en verwaarloost haar taken als godin van het graan.
Terwijl zij de wereld over zwerft op zoek naar haar dochter verdroogt het graan en verdort het land. De mensen lijden honger en na maanden besluit Zeus dat het tijd wordt om in te grijpen.
Eerst probeert hij Demeter te overtuigen om weer naar de Olympus te komen, maar zij weigert dat zolang ze haar dochter niet terug heeft. Uiteindelijk stuurt Zeus zijn boodschapper Hermes naar Hades om Persephone terug naar haar moeder te brengen. Hades weet echter Persephone te overtuigen om wat granaatappelpitten te eten [en wie iets heeft gegeten in de onderwereld moet daar blijven…].
Uiteindelijk komt het tot een compromis en zal Persephone ieder jaar 6 maanden bij haar moeder doorbrengen en 6 maanden in de onderwereld. Demeter is dolgelukkig in de maanden dat haar dochter bij haar is, dat zijn de maanden waarin alles op aarde groeit en bloeit. In de maanden dat ze haar dochter moet missen verdorren alle gewassen en ligt de aarde er leeg en kaal bij…
[Wil je meer lezen over de Griekse mythen, dan kan ik je het boek Mythos van harte aanbevelen.]

Jouw verlangen naar een kind

Iedere vrouw van wie een zwangerschap is misgelopen of wiens kinderwens niet makkelijk wordt vervuld herkent denk ik wel iets van haar eigen verdriet in het verdriet en het depressieve gevoel van Demeter die haar dochter kwijt is.
Alles wat je wilt is je kindje terug, maar dat kan natuurlijk niet. De rest van de wereld lijkt ineens niet meer belangrijk en kun je zelfs verwaarlozen, zoals Demeter haar taken verwaarloosde.

Demeter is een sterke, instinctieve kracht. En juist door een zwangerschap en bezig zijn met zwanger worden wordt deze kracht geactiveerd.
Het lijkt ook wel of je kinderwens steeds groter wordt. En dat IS ook zo. Door er zo mee bezig te zijn (en dat lijkt wel buiten jou en je macht om te gaan) wordt de kracht van Demeter en het verlangen naar een kind om in je armen te sluiten steeds groter. Dat maakt dat je je na een miskraam al meestal al snel richt op weer zwanger worden en het verklaart ook waarom je zo lang door kunt gaan en steeds opnieuw je grenzen verlegt als een (nieuwe) zwangerschap uitblijft.

Toch is de invloed van deze kracht voor iedereen ook weer anders, want behalve Demeter zijn er nog meer godinnen die in jou resoneren. Welke godinnen dat zijn en hoe je dat merkt in je leven is voor iedereen verschillend, dat maakt ook dat we er allemaal toch weer net even anders mee omgaan.

Hoe kun je omgaan met dat sterke verlangen?

Hoe zorg je er nu voor dat dat sterke verlangen, de kracht van Demeter, jou niet te veel beheerst?
Dat is moeilijk in een artikel van een paar honderd woorden uit te leggen, ook omdat het voor iedereen toch weer anders is. Daarom help ik je graag persoonlijk een stapje verder, in een inzicht-sessie via telefoon of Zoom. Iedere maand geef ik 5 van deze sessies cadeau.
Lijkt het jou fijn om zo’n sessie met mij te hebben? Neem dan meteen even contact met me op, wie weet spreken we elkaar binnenkort.

Ook interessant: