zwangerschap na miskraam niet onbezorgd

Een zwangerschap na een miskraam is nooit meer onbezorgd

Wat ik heel bijzonder vind is dat ik het vaak als een van de eersten te horen krijg van mijn cliënten als ze opnieuw zwanger zijn. Zo sprak ik onlangs verschillende dames die weer pril zwanger zijn na meerdere miskramen. Voor de meeste vrouwen is een nieuwe zwangerschap na een miskraam niet meer onbezorgd. Ik krijg dan ook vaak de vraag hoe je daar mee om kunt gaan.

Zwanger tussen hoop en vrees

Na een miskraam [laat staan meerdere] is het voor de meeste vrouwen moeilijk geworden om op de goede afloop te vertrouwen.
Je hebt ervaren dat het niet vanzelfsprekend is dat zwanger worden leidt tot een gezond kindje in je armen. Je bent je onbevangenheid verloren en dat is heel erg jammer. Nu je dan weer zwanger bent, is je verdriet om je eerdere verlies of verliezen niet zomaar verdwenen. Naast je zwangerschap rouw je ook nog om je ongekende kindje(s) en dat maakt het ingewikkeld.

Je wordt voortdurend heen-en-weer geslingerd tussen hoop en vrees en onbezorgd zwanger zijn is er niet meer bij… Aan de ene kant is er de hoop dat het nu wel goed zal gaan, maar vaak denk je tegelijk ook ‘het gaat vast weer niet goed’ om jezelf te ‘beschermen’ tegen de impact van nóg een verlies [wat natuurlijk niet gaat]. Dat mechanisme van jezelf willen beschermen tegen nog meer verdriet kan zelfs zover gaan dat je je niet goed kunt hechten aan je nieuwe kindje.
Toch hoort angst ook bij het leven. Er is nu eenmaal veel waar we geen controle over hebben, ook al zijn we ons dat vaak niet bewust.

Een zwangerschap na een miskraam ‘moet’ niet onbezorgd zijn

De angst dat het misgaat hoort er helaas bij, het is een van de manieren waarop je rouw zich uit. Je kunt het zien als één van de rouw-wortels, het hoort bij je nieuwe zwangerschap. Je ‘moet’ niet zonder angst zwanger zijn, het IS er nu eenmaal soms.
Wanneer je weet dat het erbij hoort, kun je proberen om jezelf zo nu en dan tijd en ruimte voor je verdriet en angsten te geven. Neem jezelf serieus en praat erover. Met je partner, je verloskundige, een goede vriendin of vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan met mij. En merk je dat het je zelf niet goed lukt om je angst er af en toe te laten zijn, aarzel dan niet om aanvullende stappen te nemen.

Herbelevingen

Ben jij wel érg bang en heb je bijv. last van herbelevingen, dan zou het kunnen dat je een post-traumatische stress-stoornis (PTSS) hebt opgelopen. Dat klinkt je misschien raar in de oren, maar het komt na een misgelopen zwangerschap vaker voor.
Gelukkig is PTSS goed te behandelen met EMDR-therapie. Ga naar je huisarts of verloskundige om te overleggen en je eventueel door te laten verwijzen.

Is jouw zwangerschap na een miskraam niet onbezorgd? Dit kan je helpen

Speciaal voor vrouwen die weer opnieuw zwanger zijn heb ik de online training (On)bezorgd weer zwanger gemaakt. Een training vol met tips, handvatten en oefeningen, die je altijd en overal kunt volgen en je op een eenvoudige en laagdrempelige manier helpt om te gaan met je angsten. Een training om je te helpen jezelf te helpen. Want ik gun het jou dat je je rust en ontspanning weer vindt, dat je vertrouwen in de goede afloop kan gaan groeien en je aan je nieuwe kindje kunt hechten.
Hier vind je alle informatie over deze online training. En heb je vragen over jouw situatie? Mail me dan, je krijgt altijd antwoord.
Een onbezorgde zwangerschap is niet meer voor je weggelegd, je kunt wel zo ontspannen mogelijk zwanger zijn.

Ook interessant: