Blog Irene Otto Een miskraam verwerken hoe doe je dat

Een miskraam verwerken, hoe doe je dat?

Als je een miskraam hebt gehad hoor je vaak dat je het moet ‘verwerken’.

De meeste mensen bedoelen daarmee dat je moet vergeten wat er is gebeurd, dat je het achter je moet laten en afsluiten. Zand erover en snel weer verder. Maar een miskraam verwerken, hoe doe je dat? En kan dat eigenlijk wel?

Een miskraam is niet niks, het is een verlieservaring die je raakt.

Plotseling moet je afscheid nemen van alle verwachtingen en ideeën die je had over de toekomst met dit kindje. En bij afscheid nemen van iets of iemand waar je aan gehecht bent
hoort rouwen.
Ook met betrekking tot rouw wordt het woord ‘verwerken’ veel gebruikt. Professor Manu Keirse zegt hierover dat je afval verwerkt en rouw kunt leren dragen. Je verdriet is niet iets dat je zo snel mogelijk moet afvoeren.

Je gevoelens wegstoppen of je ervan willen afsluiten is niet de oplossing.

Vergelijk het met een opgeblazen strandbal die je onder water moet duwen, dat kost je veel kracht en het lukt meestal maar kort. Onverwacht schiet de bal ineens met kracht boven water. En waar en wanneer dat gebeurt is niet te voorspellen.
Met je emoties werkt het net zo. Voor korte tijd onderdrukken zal misschien best even lukken, maar plotseling kunnen ze ineens naar boven schieten. Dat gebeurt meestal op een moment en plaats dat je het helemaal niet verwacht en het misschien zelfs liever niet hebt. De kans bestaat ook dat je dat niet als je verdriet herkent, het kan bijvoorbeeld ook als boosheid naar boven komen.

Hoe lang mag je verdrietig zijn?

Vaak merk je na een tijdje aan je omgeving dat ‘men’ vindt dat je er wel eens klaar mee mag zijn. Jouw emotionele pijn bezorgt de mensen in je omgeving een ongemakkelijk gevoel. Nu wordt pijn in onze cultuur slecht verdragen, daarom wil ‘men’ dat het stopt en misschien voel je dat zelf ook wel zo.
Er staat echter geen eindtijd voor rouwen.

Het mag duren zo lang als voor jou nodig is.

Er is simpelweg geen standaard voor te geven. Je kunt verdriet niet wegen en vergelijken, ieder verlies is anders en ieder beleeft het anders. Het is ook niet per sé erger wanneer je zwangerschap verder gevorderd was. Hoe intens je je verdriet beleeft heeft eerder te maken met de verwachtingen en voorstellingen die je hebt gemaakt van je leven met je komende kindje. Het zal dan ook voor ieder anders zijn hoe lang het duurt voor je kunt zeggen dat je de draad van je leven weer hebt kunnen oppakken.
Je verdriet kan ook op allerlei onverwachte momenten ineens weer naar voren komen en dat is oké. Het kan zelfs nog jaren later zijn, want ook in de toekomst zal je situaties tegenkomen waarin het gemis ineens weer volop aanwezig is en je je pijn weer voelt.

Verwerken in de zin van afsluiten kan dus eigenlijk niet.

Wat wel kan is je verlies integreren en je verdriet, je gemis en de liefde voor je ongekende kindje met je meedragen in je verdere leven.
Als je dat verstaat onder verwerken komt er inderdaad een moment waarop je kunt zeggen dat het verwerkt is. Het verlies van je ongekende kindje is dan onderdeel van je leven geworden, het hoort bij jou en heeft je gemaakt tot wie je bent.

Dus je miskraam verwerken, hoe doe je dat nou? Het belangrijkste is om jezelf en je verdriet, met alle andere emoties die dat met zich meebrengt, serieus te nemen. Om er niet aan voorbij te gaan, maar het er te kunnen laten zijn.
Wil je weten hoe je dat kunt doen? Ik deel het graag met je in mijn online Inspiratie Sessie ‘De 3 dingen die je moet doen om 100% van een miskraam te herstellen’.
Klik hier voor de eerstvolgende datum en om je in te schrijven

Ook interessant:

2 gedachten over “Een miskraam verwerken, hoe doe je dat?

  1. Pingback: 3 Tips om een vriendin te steunen die een miskraam heeft gehad | Praktijk Janna

  2. Pingback: Wat is de meerwaarde van lotgenotencontact? | Praktijk Janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *