op kraamvisite moeten terwijl je zelf je kindje bent verloren tijdens de zwangerschap door bijvoorbeeld miskraam

Hoe overleef je een kraamvisite?

Afgelopen tijd ben je regelmatig geconfronteerd met de groeiende buik, blije berichten en echofoto’s op Facebook en nu ligt daar dan een geboortekaartje op de mat.

Wat nu? Je wordt geacht gezellig op kraamvisite te gaan, terwijl je zelf zo graag een kindje in je armen wilt sluiten. Je hebt het er moeilijk mee, maar vindt tegelijk dat je anderen daarmee niet lastig hoeft te vallen.

Je kunt er naartoe gaan en je eigen gevoelens onderdrukken, maar doe je jezelf daarmee niet tekort?

Als je niemand laat zien hoe verdrietig jij bent ontzeg je jezelf steun van anderen en voel je je erg alleen.
Het onderdrukken van emoties is hard werken, je kunt het vergelijken met het onder water houden van een strandbal. Het kost je veel kracht en aandacht, en de bal kan zomaar ineens op een onverwacht (en ongelegen) moment boven water schieten. Net als bij de strandbal schieten je emoties dan een onverwachte kant uit zonder dat je dat kunt sturen. Ineens moet je heel hard huilen, of doe je heel kribbig en boos. En lukt het je wel om tijdens het kraambezoek de bal onder water te houden, dan komt het vaak thuis los en krijgt je partner de volle laag…

Maar hoe kun je hier dan wel mee omgaan?

Bedenk dat de gevoelens van de kersverse ouders even belangrijk zijn als die van jou, en zorg goed voor jezelf. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan.
Begin met luisteren naar jezelf. Wat doet het precies met jou?

Sta stil bij wat je voelt.

Je kunt bijvoorbeeld tegelijk blij zijn voor de nieuwbakken ouders en verdrietig zijn om het kindje dat jij moet missen. Ook jaloezie is heel normaal, je misgunt een ander zijn of haar geluk niet, je wilt alleen zelf ook zo graag. Vraag je ook af of je verdrietig mag zijn van jezelf. Geef je eigen gevoel de ruimte.

Dan kun je naar de praktische kanten gaan kijken. Hoe zou jij het het liefste willen?

Wat kun je wel en wat niet aan op dit moment? Wil je alleen gaan of samen met je partner? Met wat vriendinnen of collega’s? Hoe is je band met de ouders en het kindje? Staan ze dichtbij je of wat verder weg? Wil je het kindje vasthouden of juist niet? Wil je er überhaupt heen?
Allemaal vragen die jij alleen kunt beantwoorden.

Bedenk dat, wat de uitkomst ook is, dat voor jou op dit moment de beste beslissing is.

Als je liever niet gaat is dat ook oké.
Kun je er echt niet onderuit, maak het dan zo comfortabel mogelijk voor jezelf. Zie jij het niet zitten om naar een groot kraamfeest te gaan, doe dat dan niet. Laat de ouders weten dat je graag komt, maar wel zonder andere visite erbij, omdat het moeilijk voor je is. Of verzin een smoes dat het tijdstip je niet schikt en je liever een andere afspraak maakt.

Gaat het bijvoorbeeld om een kraambezoekje met een groep collega’s bij een pas bevallen collega, dan kun je er misschien prima met een smoes onderuit. En ben je van mening dat je de moeder een verklaring verschuldigd bent, dan kun je haar bellen of mailen om het uit te leggen.

Als de manier waarop jij het graag zou willen anders is dan standaard, betekent dat dat je dit zult moeten uitleggen. In de praktijk betekent dit vaak dat je je kwetsbaar opstelt door te laten zien waar jij het moeilijk mee hebt. Ook dit kun je zo comfortabel mogelijk maken voor jezelf. Bedenk voor jezelf wat je wilt delen. Je hoeft niet persé een reden aan te geven, of tot in de details te vertellen wat er aan de hand is. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het moeilijk voor je is omdat kinderen krijgen bij jou niet gemakkelijk gaat.

Het eigenlijke uitleggen kun je doen door te bellen, maar je kunt ook een mail sturen of een bericht. Druk pas op de verzendknop als je vindt dat je je bedoelingen goed hebt verwoord. Soms zie je na een halve dag of een dag nog iets dat toch niet helemaal klopt, dus geef jezelf die tijd.

Er zijn geen vaste regels voor te geven, iedere situatie zal je opnieuw moeten beoordelen. Door zo je eigen grenzen te onderzoeken en duidelijk te zijn naar je omgeving ga je meer rust ervaren en komt er ook ruimte voor de erkenning van jouw emoties.

Ben je niet gewend om op deze manier naar je emoties te kijken en vind je het fijn om daarbij te worden geholpen?
In de workshop Leer je lichaam weer vertrouwen oefenen we daarmee op een leuke en gezellige manier.
En ook in het online programma Rust rond je misgelopen zwangerschap krijg je (onder andere) handvatten om te luisteren naar je gevoel en om helder te communiceren en je grenzen aan te geven.  Hier lees je er meer over.

Ook interessant:

3 gedachten over “Hoe overleef je een kraamvisite?

  1. Pingback: Is het erg om jaloers te zijn? | Praktijk Janna

  2. Pingback: 1 op de 4, dat ben ik: het verhaal van Esmeralda | Praktijk Janna

  3. Pingback: Help, alwéér een babyshower! | Praktijk Janna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *