Angstig na een miskraam? Op deze manier kun je daarmee omgaan

Als je zwanger was en het is misgegaan gaat je dat meestal niet in je kouwe kleren zitten. Het is een ervaring die je niet zomaar vergeet, de liefde voor het kindje dat in je groeide, groeide immers ook al.
Ook je vertrouwen krijgt vaak een knauw, je kunt er banger door zijn geworden.

Onbezorgd zwanger zijn is er niet meer bij…

We zijn in onze samenleving gewend dat we alles kunnen krijgen als we er maar hard genoeg ons best ervoor doen… Ook aan dat vertrouwen wordt gemorreld als je miskramen hebt gehad. Zeker als het je al vaker is overkomen.
Na één keer kun je nog denken dat je gewoon pech hebt gehad, en dat is ook zo. Maar als het je vaker gebeurt wordt het moeilijker om het aan pech te kunnen wijten… al is dat in feite net zo goed pech. De natuur kan nu eenmaal niet tellen…

Veel vrouwen die een miskraam hebben gehad zijn banger geworden

Bang om nog een miskraam te krijgen.
Bang dat het niet meer lukt om zwanger te worden.
Als ze al een kind hebben soms ook bang dat dat kind iets overkomt.
Of bang dat je partner bij je weggaat als het niet lukt om een kindje te krijgen…
Als jij er last van hebt dat je banger bent geworden, ben je dus niet de enige en het is ook helemaal niet raar.
Angst hoort ook bij het leven. Er is veel waar we geen controle over hebben, ook al zijn we dat vaak niet bewust. Maar dat heb je nu dus aan den lijve ondervonden…

Maar hoe ga je daar nu mee om met die angst?

Daarvoor heb ik 3 tips voor je:

1. Angst voor pijn is vaak erger dan de pijn zelf

Realiseer je dat angst voor pijn of voor een gebeurtenis vaak erger is dan die pijn of die gebeurtenis zelf. Het spreekwoord is niet voor niets: ‘Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest’.
Wanneer je veel piekert over wat de toekomst je misschien wel of niet gaat brengen kun je je ook eens afvragen of jij gelooft dat je de toekomst kunt voorspellen. De meeste van ons geloven dat niet. 😉
En toch kun je veel tijd doorbrengen met je zorgen maken over die toekomst. Wanneer je beseft dat je de toekomst niet kunt voorspellen kan dat al lucht geven.

2. Je bent niet je gevoel

We zijn gewend om te zeggen “Ik ben bang.” (of boos, of jaloers, of blij…), terwijl je in bijvoorbeeld het Duits zegt “Ich habe Angst.” En dat is een groot verschil. Het maakt duidelijk dat je niet je gevoel bent, maar gevoelens hebt.
Als je zegt “ik ben bang”, dan val je er mee samen. En als je kunt zeggen “Ik voel me angstig voor dit of dat of dat”, dan ben je méér dan alleen dat gevoel en hoef je er niet mee samen te vallen.

3. Stop je angsten niet weg

Probeer je angsten niet weg te stoppen, maar om het er te laten zijn. Kijk eens waar je bang voor bent en erken dat het er is. Het hardop uitspreken kan helpen, al is het alleen maar voor jezelf. Probeer mild te kijken naar jezelf, je angst er te laten zijn en daar even bij te blijven.
Op het moment dat je je angst kunt toelaten, zul je ervaren dat het minder wordt.

Als je aan de slag gaat met deze tips, bedenk dan dat het niet in één keer goed hoeft. Gun jezelf de tijd en de ruimte om te oefenen, fietsen heb je tenslotte ook niet in één keer geleerd.
En lukt het je nog niet alleen, vraag dan ondersteuning.
Je kunt bij mij terecht voor persoonlijke begeleiding en ook in het online programma Rust rond je misgelopen zwangerschap leer je stap voor stap met je angsten omgaan.

Ook interessant:

2 gedachten over “Angstig na een miskraam? Op deze manier kun je daarmee omgaan

  1. Pingback: 1 op de 4… dat ben ik: het verhaal van Melissa | Praktijk Janna

  2. Pingback: 1 op de 4, dat ben ik: het verhaal van Gerri | Praktijk Janna

Reacties zijn gesloten.