Als je tijdsdruk voelt om snel weer zwanger te worden na je miskraam

Na een miskraam willen de meeste vrouwen snel weer zwanger worden. Je kinderwens is er immers nog, misschien is die zelfs nog wel sterker geworden nu je [hoe kort het ook maar was] zwanger bent geweest.

Je biologische klok tikt door

Daarbij vind je jezelf misschien de jongste niet meer, ben je de 35, 36, 37, enz al gepasseerd. Je wilt je geen ‘oude moeder’ zijn en je weet ook dat de kans op miskramen stijgt met je leeftijd. Dat maakt dat je tijdsdruk voelt en het moeilijk voor je is om nog ontspannen met je kinderwens om te gaan.
En dan heb ik het nog niet eens over de impact van vruchtbaarheidsbehandelingen die je misschien nodig hebt (gehad) om zwanger te kunnen worden.

De emoties rond je misgelopen zwangerschap en je nog onvervulde kinderwens probeer je te parkeren, want je wilt niet steeds overspoeld worden door je verdriet. Je hebt het idee dat je geen tijd hebt om hierbij stil te staan of dit de ruimte te geven en je blijft maar ploeteren.

Intussen worden mensen in je omgeving wél zwanger en dat doet je pijn. Je wordt steeds opnieuw en vaak op onverwachte momenten geconfronteerd met je eigen gemis. Het is niet dat je het hen niet gunt, maar je wilt zelf óók zo graag. Het doet je pijn dat jij nog steeds met lege handen staat en je je onbevangenheid rond zwanger worden en kinderen krijgen bent kwijtgeraakt. Het vertrouwen in je lichaam heeft een deuk opgelopen, je maakt je zorgen of het wel normaal is hoe je je voelt en voelt je steeds meer alleen en onbegrepen.

De druk op je kinderwens neemt toe

Intussen voel je steeds meer druk om weer zwanger te zijn, er komt steeds meer spanning op te staan en leuk is het allang niet meer. Hoe kun je dit nu doorbreken en er wat meer ontspannen mee omgaan?
Ik heb 3 misverstanden ontdekt die de druk op je kinderwens in stand houden. Als je die kunt gaan (her)kennen kun je ook leren om daar anders mee om te gaan.

Misverstand 1: Het idee dat we het leven naar onze hand kunnen zetten als we maar hard genoeg ons best doen.
We worden grootgebracht met het idee dat we alles kunnen krijgen, als we maar hard genoeg ons best doen. En omdat we nagenoeg perfect een zwangerschap kunnen voorkómen, zijn we gaan denken dat we controle hebben over wanneer we zwanger worden, over ons lichaam en de uitkomst. ‘Als je maar hard genoeg je best doet, dan komt het wel goed.’ Maar onze wereld is maar tot op zekere hoogte maakbaar. Er is heel veel waar we weinig of geen invloed op hebben.
En het leven is gewoon niet alleen maar leuk, niemand heeft een ‘insta-waardig’ leven.
Bovendien, wat is dat? ‘dat ‘het goed komt’?
Het leven loopt altijd anders dan je verwacht of plant. De kunst is om daarin mee te kunnen veren. En het goede nieuws is: dát kun je leren.

Misverstand 2: Het idee dat je vruchtbaarheid heel snel minder wordt
Natuurlijk ervaar je druk omdat je steeds maar ouder wordt, je kunt als vrouw nu eenmaal niet je hele leven kinderen krijgen, dat is een biologisch gegeven.
Maar het is ook niet zo dat je kansen op een gezonde zwangerschap met de maand achteruit hollen.
Er is niets mis mee om even een pauze te nemen om op adem te komen. Om de tijd te nemen om goed voor jezelf te zorgen. Het is dan wél belangrijk dat je aan de slag gaat om dingen anders te gaan doen, anders ga je na die paar weken weer in hetzelfde patroon verder en daar schiet je niks mee op, dán heb je inderdaad alleen maar tijd verloren.

Misverstand 3: Je bent bang dat je emoties je gaan overnemen als je de tijd neemt om je miskraam te verwerken
Je emoties steeds maar weer proberen te parkeren is hard werken. Vergelijk het maar met een opgeblazen strandbal die je onder water probeert te duwen. Dat kost je veel energie en als je aandacht even verslapt schiet het ding op een onverwachte plaats boven water.
Toch is het een misverstand dat je emoties je gaan overspoelen wanneer je ze de ruimte geeft. Juist door zelf het stuur in handen te nemen en vaardigheden te leren om hier op een helpende manier mee om te gaan word je MINDER door je emoties beheerst. Je kunt er dan zelf voor kiezen waar en wanneer je wat lucht uit de strandbal laat waardoor hij makkelijker te hanteren wordt.

Omgaan met een misgelopen zwangerschap en je kinderwens

Omgaan met een misgelopen zwangerschap en een steeds sterker wordende kinderwens is verwarrend. Je mag jezelf de ruimte gunnen om goed voor jezelf te zorgen, juist als je het gevoel hebt dat je geen tijd te verliezen hebt.
En ik kan je helpen om in korte tijd je verlies een goede plek te geven in je leven, zodat je weer rust en vertrouwen krijgt op het moment dat je het even niet meer weet. Ik geef je handvatten om de draad weer op te pakken en weer met vertrouwen de toekomst tegemoet te gaan.

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Vraag hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek met me aan. En daarvoor hoef je de deur niet uit, dat doen we gewoon online, vanuit je eigen vertrouwde omgeving.
Dus waar je ook woont, mijn luisterend oor staat tot je beschikking.

Ook interessant: