7 redenen waarom je geen hulp nodig hebt of er zelf wel uitkomt

Wanneer je iets meemaakt dat je van je stuk brengt probeer je meestal eerst zelf om daarmee om te gaan.

Na een miskraam of afgebroken zwangerschap is dat niet anders.
Soms lukt dat, soms ook niet. Wanneer dat toch niet lijkt te lukken overtuig je jezelf vaak nog een tijd met allerlei redenen waarom je geen hulp nodig hebt.
Deze 7 redeneringen kom ik vaak tegen.
En als ik eerlijk ben: nummer 2 en nummer 6 zijn mij zelf ook niet vreemd…

1. Het gaat vanzelf wel over

Ze zeggen toch niet voor niets dat de tijd alle wonden heelt?
Het kost inderdaad tijd om een wond te laten genezen, maar als je wilt dat het mooi geneest en geen lelijk litteken wordt en het niet gaat ontsteken is het belangrijk om je wond in de tussentijd goed te verzorgen. Zoals Manu Keirse het zo mooi zegt: ‘Het is niet de tijd die geneest, maar wat je doet met de tijd’.

Omgaan met je miskraam Een uniek 3-maanden programma om jou te ondersteunen en begeleiden

2. Zo erg is het niet bij jou, het kan altijd erger

Je probeert jezelf te overtuigen dat het allemaal best wel meevalt, maar intussen heb je een kort lontje en ben je geen gezellig gezelschap voor degenen die je lief zijn…
En hoe erg moet het worden voor je hulp zoekt? Ga je wachten tot je relatie op springen staan, tot jij en je lief elkaar helemaal niet meer lijken te begrijpen? Of tot je (bijna) in een burn-out terechtkomt?

3. Je wilt het niet oprakelen

Je vindt het (te) spannend om het aan te gaan en bent misschien bang dat je zult worden overspoeld door je emoties.
Maar weet je… emoties wegstoppen is niet de oplossing, je emoties blijven zich bij je melden, net zolang tot je het aangaat. Sommige dingen herinneren je nu eenmaal aan je ervaring en dat kan best even pijn doen.
Het helpt om er op gezette tijden even ruimte voor te maken, op een moment dat het jou wat beter uitkomt. Zodat je er niet meer door wordt overvallen als je onverwacht geraakt wordt.

4. Je hebt al vaker hulp gehad en zou het nu toch wel zelf moeten kunnen

Je bent al vaker bij hulpverleners geweest en je hebt daar ook best wat van opgestoken. Dan zou je het nu toch wel zelf moeten kunnen.
Maar je kon ook niet in één keer autorijden, daarvoor moest je veel oefenen. Mag je nu oefenen van jezelf? Of moet je het in één keer kunnen?

5. Als je maar weer zwanger bent of een kindje hebt, kun je het achter je laten

Dit is een variant op nummer 1, je denkt dat als je hebt bereikt waar je naar verlangt, dat de pijn van nu dan vanzelf verdwijnt.
Toch kan de ervaring van je miskramen nog heel lang doorwerken. En soms vraagt het juist tijdens een volgende zwangerschap of als je eindelijk een kindje in je armen kunt sluiten opnieuw om aandacht. Omdat dat je confronteert met hoe het eerder al had kunnen zijn als het niet was misgegaan.
Je kunt de ervaring niet wegpoetsen, ook onzichtbare littekens draag je met je mee en die kunnen opnieuw geraakt worden.

6. Het voelt als falen dat je het niet zelf kunt oplossen

Je hebt geleerd om je eigen boontjes te doppen en doet graag alles zelf. Je bent een sterke vrouw en vindt dat je het zelf moeten kunnen.
Maar doe je dat ook als je auto stuk gaat? Of breng je hem dan naar de garage?
Je hebt niet gefaald als het je niet (helemaal) zelf lukt, het betekent niets meer dan dat je daarin nog iets kunt leren. En dat gaat sneller door te leren van iemand anders.

7. Je hebt al eerder hulp gehad en bent er niks mee opgeschoten

Je bent eerder al eens bij een hulpverlener geweest, of misschien bij meerdere en eigenlijk ben je er niks mee opgeschoten.
Het is jammer dat het zo is, maar het kan je gebeuren.
Niet iedere hulpverlener weet evenveel van ieder onderwerp. Net zoals er specialisten zijn in een ziekenhuis, is ook de psychische hulpverlening verdeeld in specialismen.
En om even terug te komen op het voorbeeld van je auto: als je niet tevreden bent over de garage waar je eerder bent geweest, ga je dan maar helemaal niet meer naar een garage of zoek je er eentje die meer verstand van jouw type auto heeft?

Herken je jezelf in één of meer van deze redenen? Neem jezelf dan serieus en gun jezelf hulp. Kies een hulpverlener die gespecialiseerd is in jouw ‘onderwerp’ en waar jij je goed bij voelt.
En bedenk dat om hulp (kunnen) vragen laat zien dat je weet waar je grenzen liggen en dat je goed voor jezelf wilt zorgen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Hier lees je meer over het aanbod waar ik je mee kan helpen.

Ook interessant: