Wat de Griekse godinnen mij hebben geleerd over kinderwens en vrouw-zijn

Wat de Griekse godinnen mij hebben geleerd over kinderwens en vrouw-zijn

Godinnen in elke vrouw

Soms heb je een boek dat je zó boeit dat het je visie op het leven verandert. Voor mij is dat ‘Godinnen in elke vrouw’ van Jean Shinoda Bolen. Tijdens mijn studie voor psychosociaal therapeut kwam het op mijn pad en leerde ik de archetypen van de Griekse godinnen kennen. Die archetypen kun je zien als een blauwdruk van verschillende typen vrouwen of vrouwenrollen die in ons als vrouw aanwezig is.

Ik ben het gaan lezen en het pakte me. Ik ging me afvragen hoe deze godinnen zich verhouden tot je kinderwens en het mislopen van zwangerschap[pen]. Ik vond hierin ook een verklaring voor het feit dat iedere vrouw er anders door wordt geraakt, maar het raakt je wel diep. Voor ik daar meer over vertel noem ik eerst even kort de 7 godinnen die in het boek worden beschreven.

Artemis

Godin van de jacht en de maan, concurrente [in de zin van competitief] en zuster. Met haar nimfen waren ze zusters onder elkaar, en zwierven door de vrije natuur. Artemis is ook het archetype van de vrouwenbeweging, echt een feministe.

Athena

Godin van de wijsheid en het handwerk, archetype van de stratege en dochter van haar vader. Athena was een mooie, statige krijgsgodin en beschermster van door haar uitverkoren helden én van de stad Athene. Ze denkt logisch en laat zich eerder leiden door haar hoofd dan door haar hart.

Hestia

Godin van de haard en de tempel, archetype van de wijze vrouw en ongetrouwde tante. Ze werd meestal niet in menselijke gedaante afgebeeld, maar als het brandende vuur in het midden van het huis. Haar aanwezigheid maakte het huis en de tempel heilig.

Artemis, Athena en Hestia zijn onafhankelijke of maagdelijke godinnen. Zij werden niet gekwetst door anderen en hebben ook geen ander nodig om zich vervuld te voelen.

Hera

Godin van het huwelijk, archetype van de trouwe partner en echtgenote. Ze is de echtgenote van Zeus, de oppergod. Zeus nam het niet zo nauw met de huwelijkse trouw, en daarmee kwetste hij Hera keer op keer.

Demeter

Godin van het graan, het archetype van de verzorgster en moeder en ze vertegenwoordigt het moederinstinct. Haar krachten kennen we allemaal, al zal het niet voor iedereen hetzelfde zijn. De kracht van Demeter kun je voelen als de intense wens [of soms ook drang] om moeder te willen worden.

Persefone

Het meisje en de koningin van de onderwereld, archetype van de dochter van haar moeder en ontvankelijke vrouw. Ze past zich makkelijk aan aan wat anderen van haar verwachten of laat beslissingen makkelijk aan anderen over. In haar hoedanigheid als meisje wordt ze door de Grieken ook wel Kore genoemd. Als koningin van de onderwereld heeft Persephone heeft vermogen om heen en weer te reizen tussen de werkelijkheid en het onbewuste.

Hera, Demeter en Persephone zijn kwetsbare godinnen, zij lijden door het gedrag van anderen.

Aphrodite

Godin van de liefde en de schoonheid, archetype van de creatieve vrouw en minnares. Aphrodite is de alchemistische of transformerende godin, zij heeft het magische vermogen om mensen te veranderen.

Bij het lezen van dit boek voelde ik de herkenning van de kracht van de oermoeder Demeter. Haar kracht als vrouw haalt ze uit het moederschap, moeder zijn is wat haar leven waardevol maakt. [Zie ook Dit verhaal verklaart waarom je verlangen naar een kind steeds sterker wordt voor de mythe van Demeter.]
Voor mij verklaarde het die diepe geraaktheid bij een misgelopen zwangerschap en onvervulde kinderwens. Het is niet alleen een ‘persoonlijk’ verdriet op de laag van je emoties.

Waarom een misgelopen zwangerschap en onvervulde kinderwens je zo diep raakt

Door een miskraam en onvervulde kinderwens word je op meerdere lagen geraakt. Fysiek, omdat je kindje in jou groeide en je lichaam het weer los moet laten. Emotioneel, omdat je je al met je kindje verbonden voelt en ervan houdt nog voor je het hebt kunnen leren kennen. En ook spiritueel, op die diepere laag van het collectief onbewuste.

Wanneer een zwangerschap misloopt of je kinderwens [uiteindelijk] onvervuld blijft, raakt dat je in je vrouw-zijn. Bij sommige vrouwen gaat dat zo diep dat ze zich onvolledig of zelfs mislukt voelen als vrouw. Het mislopen van je zwangerschap en/of onvervuld blijven van je kinderwens raakt je zo diep omdat de pijn van Demeter op die spirituele laag resoneert met de pijn van jouw verlies.

Gelukkig zijn er nog 6 andere godinnen die in iedere vrouw in meerdere of mindere mate actief zijn, en deze krachten kunnen je helpen om er ook anders tegenaan te kijken en zelfs aan te groeien.
Wanneer je leert welke godinnen sterk in jou resoneren, en welke juist niet, vind je daar de sleutel om jezelf en je vrouwelijkheid te helen. Je leert dan op een andere manier kijken naar jezelf en kunt gaan zien hoe vruchtbaarheid en je kinderwens in jouw leven verweven zijn en van daaruit kun je stappen zetten om er op een andere manier mee om te gaan.

Wat het mij persoonlijk heeft gebracht

Bij de eerste keer dat ik dit boek las herkende ik dus al de kracht van Demeter. Door me verder in de krachten van de godinnen te verdiepen ontdekte ik dat ándere godinnen in mij sterker aanwezig waren. Dat gaf me rust, ik voelde me gesteund, kon beter begrijpen waarom ik ben zoals ik ben. Ik heb door de godinnenkrachten ontdekt wat werkt voor mij; mijn eigen praktijk en mijn leven vorm kunnen geven zoals bij mij past.
Later ging ik deze krachten in mijn praktijk in anderen herkennen en meer of minder bewust toepassen in coachingstrajecten. En nu is het tijd voor iets nieuws, om hier meer mee te gaan doen. Tijd om jou mee te nemen en samen te gaan ontdekken wat de kracht van de godinnen jou kan leren.

Wil je hier meer van weten? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek.

Ook interessant: