“Ik dacht dat ik er onderhand wel klaar mee was!”

Verdrietige dingen wil je graag verwerken, afsluiten, achter je laten.

Je voelt je nu eenmaal liever blij en prettig dan onrustig, verdrietig en niet lekker in je vel. Voor een miskraam geldt dat natuurlijk net zo.
Alleen werkt het eigenlijk nooit zo. Soms gebeurt er onverwacht iets en wordt je pijn aangeraakt waardoor je weer even van je stuk bent. Dat kan voelen als ’terug bij af’ en het idee kan zich in je vastzetten dat je ‘het nog niet verwerkt hebt’.
Want als je het verwerkt hebt, heb je er immers geen last meer van?

Dat is ook iets dat ik geregeld van cliënten hoor, dat ze dachten er nu, na al die tijd en alle tranen die ze er al over hebben gelaten, toch onderhand wel klaar mee zouden zijn.

Er staat geen vaste tijd of periode voor dat je ‘er last van hebt’

Dat vinden we vaak lastig, want het liefst willen we dat het leven duidelijk en overzichtelijk is.
Het is helemaal niet raar om soms nog van je stuk te zijn, zeker als het nog niet zo lang geleden is gebeurd. Heb geduld met jezelf als je dat overkomt.
Ook in je verdere leven zullen er situaties zijn die jouw herinneringen oproepen, die raken aan wat jij hebt meegemaakt. Dus zelfs wanneer het al langer geleden is dat het je is overkomen is het oké als je zo nu en dan nog geraakt wordt.

Het mag aandacht blijven hebben door je leven

Wanneer je geraakt kunt worden zonder dat het je uit balans brengt, zonder dat je er helemaal door van je stuk bent (ja, dat kan echt), dan kun je zeggen dat het oké voor je is wat je is overkomen. Dat het bij je hoort, jou heeft gemaakt tot wie je nu bent, dat je uit de grond van je hart kunt zeggen dat het is zo als het is, en dat het oké is.
Ik heb het met opzet niet over goed of fout, want iedere situatie is anders, je kunt hierin geen normen hanteren. Daarom zeg ik liever ‘oké’. Want wat oké is kan een ander niet voor je bepalen, dat voel je zelf.
En heb jij het gevoel dat er nog een verandering nodig is, geef jezelf dan toestemming om daar hulp bij te vragen. Ook dat is oké.

Vraag jezelf eens af of je kunt zeggen dat het oké voor je is

Zelfs als het al langer geleden is kan het zo zijn dat het nog niet oké voor je is.
Wanneer je er onrustig van wordt en er soms nog iets gebeurt dat je niet alleen raakt, maar je ook langer dan je lief is uit balans brengt, is het goed om het weer even aan te kijken.
Dat hoef je niet alleen te doen, daar mag je jezelf ondersteuning bij gunnen.
Wil jij graag anders met je emoties om kunnen gaan, dan kan ik je daar op verschillende manieren bij helpen. Je kunt bijvoorbeeld de gratis mini-videotraining volgen (klik hier om je aan te melden), het online programma Rust rond je misgelopen zwangerschap volgen of ik kan je ondersteunen met persoonlijke begeleiding.
Dat is niet alleen fijn als steuntje in je rug, je leert manieren om er in de toekomst mee om te gaan als er vergelijkbare situaties op je pad komen. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend online kennismakingsgesprek. Ik ben er voor je.

Ook interessant: